Mermer kesme makinelerinde inverter parametreleri değiştirrerek elektrik enerjisi optimizasyonu
The effects of inverter parameters to electric energy consuption in marble cutting machines
  1. Tez No: 238204
  2. Yazar: MUSTAFA DURSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar tabanlı otomasyon, inverter, enerji tasarrufu, açık döngüV/f, spesifik enerji, optimize, PC based instrumentation, inverter, energy saving, open loop V/f, specificenergy, optimize
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalısmada mermer kesme isleminde inverterle yapılan çalısmalar ve inverterkullanmadan yapılan çalısmalar üzerinde durulmustur. Ayrıca kullanılan inverterparametrelerinin degisiminin elektrik enerji tüketimine ve spesifik enerji üzerindeki etkisiarastırılmıstır. Kesme deneyleri için bilgisayar tabanlı dairesel testereli blok kesmemakinesi kullanılmıstır. Deneylerde Usak yesil mermeri adında bir mermer türü içinilerleme hızı ve inverter parametrelerinin enerji tüketimine etkisi incelenmistir.Deneylerin ilk asaması invertersiz olarak 0,5-0,6-0,7 m/dk. ilerleme hızlarında sabit 2866d/dk. testere dönüs hızında gerçeklestirilmistir. Daha sonraki asamalar inverter kullanılarakenerji tasarrufu modunda açık döngü V/f olarak ayarlanmıs ve 0,5-0,6-0,7 m/dk. ilerlemehızlarında ve 2389?2627?2866 d/dk testere dönüs hızlarında yapılarak tüketilen aktif güçve spesifik enerji incelenmistir. Sonuç olarak uygun kesme parametreleri belirlendigitakdirde enerji tüketiminin optimize edilebilecegi görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In this study, focused on studies made of inverter and without inverter in the marble cuttingpracess. The effect to electric energy consumption and specific energy of changing ofinverter parameters used in the marble cutting process are investigated. PC based blockcutter with circular diamond saw blade is used for cutting experiments. In experiments areinvestigated effect of inverter parameters to electric energy consumption and saw rotationspeed for a kind of marble called Usak green marble.In first stage of experiments, realized in 2866 m/min. stable of saw rotation speeds in 0,5-0,6-0,7 m/min. rotation speeds as without inverter. Afterwards processes are investigatedactive enrgy and specific energy consumpted as set a open loop V/f in energy saving modewith inverter and made in 0,5-0,6-0,7 m/min. rotation speeds and in 2389?2627?2866 sawrotation speeds. As a result, it is understood that if the correct cutting parameters aredetermined, energy consumption can be optimized.