Mermer kesme makinelerinde elektrik enerjisi tüketimi optimizasyonu
Optimization of electric energy consumption in marble cutting machines
- Tez No: 199562
- Danışmanlar: PROF. HASAN ÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar tabanlı otomasyon, Enerji optimizasyonu, Programlama, PC based instrumentation, Energy Optimization, Programming
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİMERMER KESME MAKİNELERİNDE ELEKTRİK ENERJİSİ TÜKETİMİOPTİMİZASYONUSaid Mahmut ÇINARAfyon Kocatepe ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüElektrik Eğitimi Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Hasan ÇİMENBu çalışmada mermer kesme işleminde kullanılan elektrik enerji tüketimi ve kesmeparametrelerin bu tüketime etkisi incelenmiştir. Kesme deneyleri için bilgisayar tabanlıdairesel testereli blok kesme makinesi kullanılmıştır. Deneylerde Bilecik Bej mermerive Denizli traverteni için ilerleme hızı ve testere dönüş hızının enerji tüketimine etkisiincelenmiştir.Deneylerin ilk aşamasında ilerleme hızı ve testere dönüş hızının aktif güce etkisiincelenmiştir. İkinci aşamada aktif güç ve hat akımlarının ortalamaları hesaplanmış veparametrelerin bu ortalamalara etkisi gözlenmiştir. Son olarak parametrelerin özgülkesme enerjisine etkisi incelenmiştir. Sonuç olarak uygun kesme parametreleribelirlendiği takdirde enerji tüketiminin optimize edilebileceği görülmüştür.2007, 111 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisOPTIMIZATION of ELECTRIC ENERGY CONSUMPTION in MARBLECUTTING MACHINESSaid Mahmut ÇINARAfyon Kocatepe UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartmant of Electric EducationSupervisor: Prof. Dr. Hasan ÇİMENIn this study, electric energy consumption in the marble cutting process and cuttingparameters effecting this consumption are investigated. PC based block cutter withcircular diamond saw blade is used for cutting experiments. Two parameters areexamined for Bilecik Beige Limestone and Denizli Travertine. These are workpiecetravel speed and saw blade rotation speed.In first stage of experiments, workpiece travel speed and saw blade rotation speedeffecting active power are examined. In second stage, active power and arithmeticmeans of line currents are calculated and effects of parameters to these means areobserved. Finally parameters effecting specific cutting energy are investigated. As aresult, it is understood that if the correct cutting parameters are determined, energyconsumption can be optimized.2007, 111 pages