Tekne sigorta priminin belirlenmesinde risk unsuru olarak insan faktörünün değerlendirilmesi
The evaluation of human factor as a risk element in determining vessel insurance premium
  1. Tez No: 238443
  2. Yazar: SERCAN EROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF SÜRMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Hukuk, Sigortacılık, Marine, Law, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Riziko, Sigorta, Prim, Tekne Sigorta Sözleşmesi, Prim Tespitinde İnsan Faktörü, Risk, Insurance, Premium, Marine Insurance Agreement, Human Factor on Determining Premium
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Teknolojik gelişmeler paralelinde her geçen gün küçülen dünyada, insanları ve onların sahip oldukları ekonomik değerleri tehdit eden rizikolar giderek artmaktadır. İnsanoğlu rizikoların sebep olduğu zararların manevi yıkımlarından olmasa da maddi yıkımlarından korunmak amacıyla sigorta etrafında toplanmıştır.Sigorta kavramı, ilkeleri, türleri ve primin tespit edilmesine etki eden unsurlar çerçevesinde ele alınan bu tez çalışması, insan faktörünün prime olan etkisini ortaya koyabilmek ve böylece en uygun prim düzeyinin tespit edilebilmesinde yapılabilecekler hakkında fikir sunabilmek amacıyla ele alınmış ve üç bölümde çalışılmıştır. Birinci bölümde; sigorta kavramı, ikinci bölümde; deniz sigorta türleri ve tekne sigorta priminin belirlenmesi, üçüncü bölümde ise tekne sigorta primini etkileyen unsurlar ve bu kapsamda insan faktörü analiz edilerek değerlendirilmiştir. Değerlendirme 2001-2008 döneminde Türk arama kurtarma sahasında meydana gelen 1076 deniz kazası sonrası T.C. Denizcilik Müsteşarlığı tarafından yayınlanan kaza verileri analiz edilerek yapılmıştır.Değerlendirme soncunda; Türk arama kurtarma sahasında meydana gelen deniz kazalarının en önemli nedeninin insan faktörü olduğu ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla insan hatasının nedenleri araştırılmış bu sayede meydana gelen gemi kazalarının azaltılabilmesi açısından bazı tespitlere yer verilmiştir. Aynı zamanda insan hatası sonucu hangi bölgelerde, hangi gemi cinsinde, hangi kaza türünün meydana geldiği de tespit edilmiştir. Böylece bu veriler çerçevesinde en uygun düzeyde primin tespit edilebilmesi için yapılabilecekler hakkında bazı fikirler sunulmuştur. Bunun yanında yapılan değerlendirmeler göstermiştir ki deniz kazalarında bir düşüş olması isteniyorsa, kazalarının insan kaynaklı nedenlerinin üzerinde durulması gerekmektedir. Yaygın anlayışa göre insan faktörü, denetim içeren etkili ve verimli bir hizmet içi eğitim sürecinden geçtikten sonra deniz kazalarında ciddi bir azalma yaşanabilecektir.
Özet (Çeviri)
The risks which threaten people and their economical value are growing day by day with the technological developments on diminishing world. Human being centered around insurance with the aim of avoiding financial disaster but interior disaster of these risks.This thesis takes in hand as part of insurance concept, elements, kinds and the elements which affect with the determination of Premium. This thesis is to display the human factor?s effect on Premium and so it is taken in hand to lay opinion about the things on confirming the Premium level and it has three parts. In first part; insurance concept, in second part; determining the kinds of sea insurance policy and marine insurance Premium, in third part; the elements which affect marine insurance Premium and so the human factors were assessed by analyzing. Evaluation was done by analyzing the data after 1076 sea accidents which occurred between 2001-2008 in Turkish search and rescue area by Undersecretary for Maritime Affairs.In evaluation it was understood that the most important reason of the marine accidents which occurred in Turkish search and rescue area was human being. So the reasons of human slip were investigated and some determinations were taken place about decreasing the occurring accidents. Also; occurring in which areas, which kinds of ship and which kinds of accidents were determined by the reasons of human slip. So some opinions were decelerated about things could be done to determine the most appropriate level of Premium. Furthermore evaluations showed that if we want to decrease the level of accidents, we should emphasize the reasons of human origin. According to a common conception; if people are taken into in-service training which consist inspection, there will be a crucial decrease.