Türk saanen oğlakların uygun canlı ağırlıklarda sütten kesimine yönelik bir araştırma
A study on weaning of Turkish saanen kids at suitable live weight
  1. Tez No: 238507
  2. Yazar: HİCRAN TURKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZİ UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Saanen, Sütten kesim, Büyüme, Doğum ağırlığı, Turkish Saanen, Weaning, Growth, Birth weight
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışmanın amacını farklı canlı ağırlıklarda sütten kesim yönteminin Türk Saanen oğlaklarının performanslarına olan etkilerinin incelenmesi oluşturmuştur.Araştırmada, oğlaklar iki programa göre büyütülmüşlerdir. Birinci programda yer alan oğlaklar doğum ağırlıklarının 2.7 katına (doğum ağırlığının % 270'ine) ulaştıklarında sütten kesilmişlerdir. İkinci programda yer alan oğlaklar ise doğum ağırlıklarının 3.5 katına (doğum ağırlığının % 350'sine) ulaştıklarında sütten kesilmişlerdir.Birinci ve ikinci programda yer alan oğlakların doğum ağırlığı ortalamaları sırasıyla, 3.6±0.2 ve 3.5±0.2 kg'dır (P=0.72). Birinci ve ikinci programa göre yetiştirilen oğlakların 12. hafta canlı ağırlıkları sırasıyla, 14.5±0.4 ve 15.5±0.5 kg olarak saptanmıştır (P=0.08). Birinci ve ikinci programa göre yetiştirilen oğlakların 12. haftadaki göğüs çevresi, sırasıyla, 56.5±0.5 ve 58.2±0.6 cm (P=0.06), vücut uzunluğu sırasıyla, 49.8±0.4 ve 51.3±0.7 cm (P=0.07) olarak tespit edilmiştir. Oğlakların 1?4. ve 8-12. haftalar arasındaki günlük canlı ağırlık artış ortalamaları birinci ve ikinci programa göre sırasıyla, 152±8 ve 162±9 g (P=0.35) ve 125±11 ve 126±13 g' dır (P=0.93). Sütten kesim programlarının 9-12. haftalar arasındaki dönemde yemden yararlanma üzerine etkileri önemsiz bulunmuştur (P>0.05).Sonuç olarak, yukarıda tanımlanması yapılan iki programa göre büyütülen oğlakların performansları birbirlerine yakın değerler göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed at investigating the effects of weaning at different live weight on performances in Turkish Saanen kids.In the study, the kids were raised according to two programme. In the first programme, kids were weaned when they reached 2.7 times higher of their birth weight (BW) (270% of BW). In the second programme, kids were weaned when they reached 3.5 times of their birth weight (350% of BW).The birth weights of the kids of the first and second programme were 3.6±0.2 and 3.5±0.2 kg, respectively (P=0.72). The 12th week weights of the kids of the first and second programme were 14.5±0.4 and 15.5±0.5 kg, respectively (P=0.08). The heart girth and body length of the kids of the first and second programme were 56.5±0.5 and 58.2±0.6 cm (P=0.06), and 49.8±0.4 and 51.3±0.7 cm (P=0.07) at 12 weeks of the study, respectively. The daily weight increase between 1-4 and 8-12 weeks of the kids of the first and second programme were determined as 152±8 and 162±9 g (P=0.35) and 125±11 and 126±13 g (P=0.93), respectively. The weaning programmes had no significant effects on feed conversion ratio of kids for 9-12 weeks of the study (P>0.05).In conclusion, the performances of kids which were raised according to two programme were found similar.