Oğlaklarda davranış özellikleri ile Eimeria spp. ookist yükü arasındaki ilşkiler
Relationship between behaviour traits and total Eimeria spp. oocysts output in goat kids
- Tez No: 238506
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKER SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Türk Saanen, Oğlak, Koksidiyoz, Cinsiyet, Kontaminasyon, Turkish Saanen, Goat kid, Coccidiosis, Sex, Contamination
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu araştırma ile oğlaklarda koksidiyal enfeksiyonun şiddetinin göstergesi olarak kullanılan ookist yükü (oocyst per gram of feaces, OpG) ile oğlak davranışları arasındaki etkileşimin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma birbirini takip eden yıllarda doğmuş iki farklı grup oğlak üzerinde yürütülmüştür.Birinci denemede 16 oğlak (9 dişi, 7 erkek), ikinci denemede ise 8 oğlak (4 dişi, 4 erkek) kullanılmıştır. Denemeler farklı dönemde ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine ait farklı yerleşkelerde yetiştirilen Türk Saanen oğlakları üzerinde yürütülmüştür. Çalışma boyunca her iki gruptaki oğlaklara da kaliteli kuru ot, kesif yem ve su ad libitum olarak sunulmuştur. OpG değerlerinin tespiti amacıyla oğlaklardan dışkı örnekleri alınmış, alınan dışkı numunelerinin OpG içerikleri Modified Mc Master sayma yöntemi ile analiz edilmiştir. Her iki deneme için dokuz temel davranış özelliği oluşturulmuş ve davranış gözlemleri bu özelliklerden yararlanılarak yapılmıştır.Yapılan denemeler kapsamında birinci deneme için gözlem günü ile cinsiyetin OpG üzerine etkileri önemli bulunurken (P0,05). İkinci çalışmada ise cinsiyet (P0,05).
Özet (Çeviri)
With this research, it is aimed to understand the interaction between the goat kids behaviour and the oocyst per gram of feces, OpG, which is used as an indicator in defining the rate of coccidial infections in goat kids. The research was applied to two different groups of goat kids which were born in two consequent years.In the first trial 16 goat kids (9 females, 7 males), in the second trial 8 goat kids (4 females, 4 males) were used. The trials were carried out with Turkish Saanen goat kids in two different periods and at two different centers of Çanakkale Onsekiz Mart University. During the trials the two groups were fed quality dried grass, compound feed and water, ad libitum. In order to determine the OpG rates of the goat kids, fecal samples were taken and the OpG contents of the fecal samples were analyzed by using the Modified Mc Master count method. In both of the trials nine behaviour parameters were taken into account and the behaviour observations were made by using these parameters.According to the data obtained from the studies, in the first trial the effect of the observation day and the sex on the OpG value was found to be significant (P0,05). In the second trial, the effect of sex (P0,05).