Lazer tarama verisinde geometrik obje tabanlı üç boyutlu filtreleme uygulaması
3D geometric object filtering application in terrestrial laser scanning data
- Tez No: 238652
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHADIR ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Yersel Lazer Tarayıcı, Yersel Fotogrametri, Veri Entegrasyonu, Filitreleme, Matlab Programlama, Terrestrial Laser Scanning, Close Range Photogrammetry, Data Integration, Filtering, Matlab Programming
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Günümüzde mimari dokümantasyon ve kültürel mirasın korunması çalışmalarında fotogrametrinin yanı sıra yeni bir ölçme ve modelleme yöntemi olan Yersel Lazer Tarayıcılar (YLT) daha sık kullanılmaya başlanmıştır. Yakın resim fotogrametrisi ile yeni bir teknoloji olan YLT metotlarının birleştirilmesi, üç boyutlu fotorealistik modellerin sunumu, gerçek objelerin sınıflandırılması ve görsel gerçekliğin yaratılması için yeni fırsatlar sunmaktadır. Mühendislik formasyonu ile bakıldığında esasen bu iki yöntem hem donanım, hem de veri yapısı olarak birbirinden bağımsız yöntemlerdir. Ancak, mimari dokümantasyon ve kültürel mirasın korunması çalışmalarının bir gereği olarak bazı uygulamalarda bu iki yöntemin bir arada kullanılması gerekmektedir. Bu tarz uygulamalarda zaman anlamında kazanç sağlanmakta, fakat veri boyutu önemli ölçüde artmaktadır. Büyük ölçekli çalışmalarda bu iki yöntemin birlikte kullanılmasının optimize edilmesi bir zorunluluktur. Optimizasyon için gerekli olan entegrasyon iki şekilde yapılabilmektedir. Bunlardan birincisi donanımsal entegrasyon, ikincisi ise veri entegrasyonudur.Bu çalışmada; günümüzün yeni veri üretme yöntemlerinden olan Yersel Lazer Tarayıcıların fotogrametrik olarak yapılan mimari ve kültürel mirasın korunması çalışmalarında operatör işlemlerinin minimum seviyeye indirilmesi için bir veri entegrasyonu modeli sunulmuştur.Bu veri entegrasyonu modeli için kullanılan matematik model ve belirlenen algoritma Matlab 7.0 ortamında yazılım çalışması haline getirilmiş ve orijinal veri seti ile test edilmiştir. Çalışma sonunda elde edilen sonuçlar tartışma ortamında sunularak yorumlanmıştır. Elde edilen sonuçlar ve tartışma ışığında düşünülen stokastik modelin avantaj ve dezavantajları belirlenmiştir. Bu sonuçlar dahilinde geliştirilen stokastik modelin uygulamaya geçirilebileceği ve nesne yönelimli bir yazılım diliyle MS Windows tabanlı geliştirilmesi mümkün görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Nowadays, Terrestrial Laser Scanning and Modeling Technology have been densely used in architectural documentation and cultural haritage studies besides the technique of photogrammetry. In engineering concept, these two methods are independent from one another. However, these two methods have been used together in the essential parts of architectural documentation and cultural haritage studies. In the necessity of the applications, the working procedure has more efficient and the data of work have increased and time consumed also. These methods have necesarily been optimized for working together especialy in the large scale studies. This necessity is in two way integration such as that the hardware integration and the data integration.In this study, a new data integration model has been suggested for the operatoring process in architectural documentation and cultural haritage studies within terrestrial laser scanning that new data production method with photogrammetry.The mathematical model and algorithm in the suggested integration model have been programmed in Matlab 7.0 and tested with original data sets. At the end of the study, results have been discussed and commented. In detail the case of results, advantages and disadvantages of the stochastic model are determined and the stochastic model has been described with the object oriented programming languages in MS Windows system.