Assessment of second-order analysis methods presented in design codes
Tasarım şartnamelerindeki ikinci mertebe analiz metotlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 238829
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM TOPKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İkinci mertebe elastik analiz, kiriş-kolon, kuvvet-deplasman etkileri, AISC 2005, TS648 (1980), Second-order elastic analysis, beam-column, P-delta effects, AISC 2005, TS648(1980)
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tezin amacı, AISC 2005 ve TS648 (1980) tasarım şartnamelerinde tanımlanan ikincimertebe elastik analiz yöntemlerini değerlendirmek ve karşılaştırmaktır. Problemin çözümüiçin bazı teorik yaklaşımlar bulunmaktadır. Fakat tasarım yapmak amacıyla bazı yaklaşıkyöntemler ve varsayımlara ihtiyaç vardır. Şartname uygulamaları için belirli hata limitleriiçinde kabul edilebilir sonuçlar verebilen basit yöntemler geliştirilmiştir. Tez kapsamında,öncelikle ikinci mertebe etkiler hakkında ön bilgi sunulacaktır. Özellikle geometrik doğrusalolmayan etkiler (Kuvvet-Deplasman Etkileri) vurgulanacaktır. İlave olarak, AISC 2005 (B1-B2 Metodu) ve TS648 (1980) tasarım şartnamelerinde yer alan yaklaşık yöntemler detaylıolarak irdelenecektir. Sonraki bölümde yer alan örneklerde, düğüm noktalarınınötelenmesine müsaade edilmeyen ve yanal deplasmanın mümkün olduğu çubuk elemanlar veçerçeveler için teorik yaklaşımlardan elde edilen gerçek sonuçlar hesaplanacaktır. Ayrıca,SAP2000 Yapısal Analiz Programı ile elde edilen sonuçlar, gerçek değerlerle veşartnamelerin yaklaşık yöntemleriyle elde edilen sonuçlarla karşılaştırılacaktır. Son kısımda,bu çalışma kapsamında edinilen sonuçlar özetlenecektir.
Özet (Çeviri)
The main objective of the thesis is evaluating and comparing Second-Order Elastic AnalysisMethods defined in two different specifications, AISC 2005 and TS648 (1980). There aremany theoretical approaches that can provide exact solution for the problem. However,approximate methods are still needed for design purposes. Simple formulations for codeapplications were developed, and they are valid as acceptable results can be obtained withinadmissible error limits. Within the content of the thesis, firstly background informationrelated to second-order effects will be presented. The emphasis will be on the definition ofgeometric non-linearity, also called as P-? and P-? effects. In addition, the approximatemethods defined in AISC 2005 (B1 ? B2 Method), and TS648 (1980) will be discussed indetail. Then, example problems will be solved for the demonstration of theoreticalformulations for members with and without end translation cases. Also, the results obtainedfrom the structural analysis software, SAP2000, will be compared with the results acquiredfrom the exact and the approximate methods. Finally, conclusions related to the study willbe stated.