Geological mapping using remote sensing technologies
Uzaktan algılama teknolojileri kullanılarak jeolojik haritalama
- Tez No: 238840
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. LÜTFİ SÜZEN, DOÇ. DR. NURETDİN KAYMAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Algılama, ASTER, litolojik haritalama, yardımcı veri, Sivas havzası, Remote Sensing, ASTER, lithological mapping, ancillary data, Sivas basin
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Sivas havzasında yer alan çalışma sahasında olduğu gibi ,sahanın çoğunluğunun sedimanter kayaçlardan oluştuğu ve benzer spektral özellikler gösterdiği bir durumda, yalnızca ASTER sensörü yeterli olmayabilir. Bu nedenle spektral sınıflandırmaya ek olarak morfolojik parametrelerin de kullanılması öngörülebilir. Bu araştırmanın amacı, farklı kayaç topluluklarının daha hassas haritalanabilmesi için spektral özelliklerin yanısıra yüzey parametrelerinin kullanımının etkinliğini test etmektir. ASTER görüntüleri farklı kayaçlar için sınıflandırılmış ve SYM kullanılarak yüzey özelliklerinden yararlanılmıştır.Farklı kaynaklardan gelen verilerin birarada değerlendirilmesinde Maksimum Benzerlik (MB) algoritması kullanılmıştır. Metodoloji sınıflanan jeolojik birimlerin spektral özelliklerinin kullanılmasının yanı sıra, yüzey özelliklerinin de birlikte hesaba katılmasını içermektedir.. Öncelikle yalnızca dokuz ASTER bandı ile MB sınıflandırması, diğer altı sınıflandırma da dokuz ASTER bandı ve yardımcı verilerin ayrı ayrı MB ile sınıflandırması olacak şekilde yedi farklı sınıflandırma yapılmıştır.Bunların sonucunda, değerlendirilen sınıfların birbirlerinden ayrılmasında spektral özelliklerinin yeterli olmadığı durumlarda yüzey parametrelerinin sınıflandırmanın doğruluğunun artırılmasında faydalı olduğunu göstermiştir. Tüm yardımcı verinin birlikte değerlendirildiği sınıflandırmada, genel doğruluğun %5'den fazla arttığı belirlenmiştir. Buna ek olarak, sınıfların çoğunluğunun doğruluğunda ayrı ayrı %10'dan fazla artış gözlemlenmiştir. Ancak sonuçlar sınıflanan birimlerin kapladığı alanların metodolojinin uygulanması açısından sıkıntı yaratabildiğini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
In an area of interest- Sivas Basin, Turkey- where most of the units are sedimentary and show similar spectral characteristics, spectral settings of ASTER sensor may not be enough by itself. Therefore, considering other aspects, such as morphological variables, is reasonable in addition to spectral classifiers. The main objective of this study is to test usefulness of integration of spectral analysis and morphological information for geological mapping. Remotely sensed imagery obtained from ASTER sensor is used to classify different lithological units while DEM is used to characterize landforms related to these lithological units.Maximum Likelihood Classification (MLC) is used to integrate data streaming from different sources. The methodology involves integrating the surface properties of the classified geological units in addition to the spectral reflectances. Seven different classification trials were conducted: : 1. MLC using only nine ASTER bands, 2. MLC using ASTER bands and DEM, 3. MLC using ASTER bands and slope, 4. MLC using ASTER bands and plan curvature, 5. MLC using ASTER bands and profile curvature, 6. MLC using ASTER bands and drainage density and finally 7. MLC using ASTER bands and all ancillary data.The results revealed that integrating topographical parameters aid in improvement of classification where spectral information is not sufficient to discriminate between classes of interest. An increase of more than 5% is observed in overall accuracy for the all ancillary data integration case. Moreover more than 10% improvement for most of the classes was identified. However from the results it is evident that the areal extent of the classified units causes constraints on application of the methodology.