Türkiye'de meteorit kraterlerinin landsat uydu görüntülerinde aranması
- Tez No: 65778
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Göktaşı, meteorit, çarpma krateri, uzaktan algılama, Landsat Uydusu (*) TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Uzay Teknolojileri Bölüm Başkanı, İkinci Tez Danışmanı, Meteorite, impact crater, remote sensing, Landsat satellite (*) STRCT Marmara Research Center, Head of Space Technologies Department, Second Supervisor
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
IV ÖZET TÜRKİYE'DE METEORİT KRATERLERİNİN LANDSAT UYDU GÖRÜNTÜLERİNDE ARANMASI DAĞCI, Mehmet Yüksek Lisans Tezi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr.Cengiz Sezer, Prof. Dr. Mehmet Emin Özel (*) Eylül, 1997, 80 sayfa Bu çalışmada Türkiye'de göktaşı çarpma krateri olup olmadığı uzaktan algılama uyduları görüntüleri kullanılarak araştırılmıştır. Bu amaçla Landsat-TM uydu görüntüleri kullanılmıştır. 1984-1986 yıllarına ait bütün Türkiye'yi kaplayan 55 adet uydu görüntü karesi gözle yorumlanarak taranmıştır. Bu taramada dairesel (çukur) yapılar amaçlanmış ve bir çok aday krater yapılar bulunmuştur. Aday yapılar Harita Genel komutanlığı tarafından hazırlanmış Türkiyeninl/25 000 ölçekli haritaları ile kontrol edilmiştir. Yerinde inceleme ve fotoğraf çekimi amacıyla bir arazi gezisi düzenlenmiştir. Var olan adayların bir kısmı tektonik veya jeolojik kökenlidir. Çarpma krater yapılarının bulunması için uydu görüntülerinden belirleme sadece bir ilk adımdır. Son ve kesin belirleme için yerinde jeofiziksel ölçümlerin yapılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT INVESTIGATING METEORITE CRATERS IN TURKEY BY THE LANDSAT SATELLITE IMAGES DA?CI, Mehmet MSc in Astronomy and Space Science Department Supervisors: Prof. Dr. Cengiz Sezer, Prof. Dr. Mehmet Emin Özel (*) September 1997, 80 pages In this thesis, meteorite craters in Turkey has been searched using remote sensing satellite imagery. Images from Landsat-TM satellite are used for this aim. All 55 satellite image frames covering the entire Turkey taken between 1984-1986 years are visually scanned and interpreted. In this scanning circular (deep) structures are aimed and several candidate crater structures are found. The candidates are controlled by the existing 1/25 000 scale maps of Turkey (prepared by General Comman of Mapping). A field tour is prepared for in-situ inspection and photographing. Some of the present candidates are of tectonic geological origin. Identification on satellite images is only a first step for finding impact crater structures. Geophysical in-situ measurements are needed for the final and definite identification.