A simulated based approach to develop new approaches for ?due date assignment? and ?job release? in multi-stage job shops
Çok aşamalı atölye tipi üretim sistemlerinde ?teslim tarihi atama? ve ?sipariş salma? için benzetim tabanlı yeni yaklaşımlar
  1. Tez No: 238890
  2. Yazar: MUSTAFA GÖÇKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİL BAYKASOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: üretim planlama ve kontrol, is yükü kontrol, benzetim, verimadenciliği, production planning and control, workload control, simulation, datamining
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
?s yükü kontrol (?YK) kavramları yeni üretim planlama ve kontrol (ÜPK) yöntemleriarasında sayılmaktadır. ?YK'nın gelismis hali, (i) is giris, (ii) is salma ve (iii)öncelikli yönlendirme olmak üzere üç önemli karar asamasını içermektedir. Her birkarar asamasında ÜPK'nın etkinliğine önemli ölçüde etkisi olan karar noktalarıtanımlanmaktadır (kabul/ret, teslim tarihi atama vb). ?YK sistemleri, ÜPK'nınetkinliğini artırmak amacıyla tüm karar noktalarını eszamanlı dikkate almalıdır. Bukarar noktalarına ek olarak, bu çalısmada yeni siparisler atölyeye geldiğinde veatölyeye salındığında kapasite ayarlamaya imkân veren atölye esnekliği de besincibir karar noktası olarak düsünülmüs ve diğer karar noktalarının dolayısıyla ÜPK'nınetkinliğine etkisi incelenmistir.Bu çalısmada, ?YK kavramı içerisinde yer alan her bir karar noktasının etkisininarastırılmasına olanak sağlayan benzetim modelleri gelistirilmis ve test edilmistir.Benzetim deneylerinin sonuçları, bes karar noktasının eszamanlı düsünülmesininÜPK'nın etkinliğini artırdığını göstermistir. Ayrıca, gelismis bir veri madenciliğiaracı kullanılarak öncelikli yönlendirme asamasında kullanılabilecek ve diğer kararasamalarının etkinliğini artırmaya yardımcı olabilecek bir karma yönlendirme kuralıgelistirilmistir.
Özet (Çeviri)
Workload control (WLC) concepts are advocated as one of the new productionplanning and control (PPC) methods. In its elaborated form, WLC includes threemajor decision levels: (i) job entry, (ii) job release, (iii) priority dispatching. In eachdecision levels, several decision points which have significant impact on theeffectiveness of the PPC are defined (i.e. acceptance/rejection, due date assingmentetc.). In order to improve the effectiveness of PPC, WLC systems should consider allthese decision points simultaneously. In adddition to these decision points, flexibilityof the shop can be included as the fifth decision point which allows the shop capacityto be adjusted as new orders enters the system and as they are released to the shopfloor.In this study, simulation models which enable the effect of each decision pointswithin this WLC concept to be explored are developed and tested. The resultsrevealed that simultaneous consideration of decision points improves theeffectiveness of PPC. Moreover, a composite dispatching rule which can be used inpriority dispatching level to improve the effectiveness of other levels is developed byusing a data mining tool.