Spor salonlarının çok amaçlı kullanımının İGSM'ye bağlı salonlar örneğinde incelenmesi
Examining of sports halls for multifunctional usage on the basis of halls belonging to IGSM
- Tez No: 238980
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMEN SAY ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Spor, Architecture, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor salonu, çok amaçlı kullanım, kapalı mekan aktiviteleri, İstanbul'daki spor salonları, İGSM, İndoor dry sport facilities, mixed usage, indoor space activities, dry sport facilities in İstanbul, İGSM
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Toplumsal gereksinimler doğrultusunda doğan mekan ihtiyaçları, yapılması hedeflenen etkinliklere bağlı olarak çeşitlilikler göstermektedir. Spor salonları teknik ve fiziki özellikleri sayesinde öncelikli hizmet amacı olan spor aktivitelerinin yanı sıra çok çeşitli sayıda spor dışı etkinliklere ev sahipliği yaparlar. Bu çalışmada bu çok geniş kullanım çeşitliliği ve bunun sonucu doğan mimari şekilleniş incelenmiştir.Tezimde çağdaş spor salonlarının çok amaçlı kullanım çeşitliliklerinin araştırılması amaçlanmış, bu kapsamda kütüphane araştırması yapılmış, internet ortamındaki yayınlar incelenmiştir. Spor tesislerinin kurulması, işletilmesi ve kullanılması ile ilgili kurum ve kuruluşlardan bilgiler alınması yöntemine başvurulmuştur.İkinci bölümde, yapmış olduğum araştırmalar ışığında spor yapılarına ait kavramlar ve spor yapılarında çok amaçlı kullanımın tarihsel süreç içerisindeki gelişimi üzerinde durulmuştur.Üçüncü bölüm iki ana başlıktan oluşmaktadır, bu başlıklardan ilki spor salonlarının sportif amaçlı kullanım çeşitliliği ve mekansal özellikleri, ikinci başlıkta ise sportif amaçlı olmayan kullanım çeşitliliği ve mekansal özelliklerini incelenmektedir.Dördüncü bölümde İGSM'ye bağlı spor salonlarının dökümü oluşturulmuş, bu döküm içerisindeki salonlardan spor salonları kullanım çeşitliliği bağlamında incelenmiştir.Son bölüm olan beşinci bölümde de diğer bölümlerde yapılan araştırmalar sonucu elde edilen çıkarımlar ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Space requirements show variations which are according to the social needs related with the target activities. Indoor dry sport facilities have different functions like involving non-sportive activities in between sports activities. In this research the architectural planning of the indoor dry facilities are studied concerning its functional variations.The aim of this research is to study the functional differences of contemporary indoor dry facilities. In this case the used search methods are; study libraries, internet publishes and got informations from the related places about the establishing the indoor dry sport facilities, administrative, mannaging and about their uses. In second chapter it?s studied about the progress of multi-functional uses from past to now and the notion of indoor dry sport facilities. There are two main headlines in third chapter. The first headline is the sportive usage variety of the indoor dry facilities and characteristics of the space, second headline is the non-sportive usage variety of the indoor dry facilities and characteristics of the space. In fourth chapter the inventory of the indoor sport facilities which belong to İGSM generated, indoor dry facilities is searched in this inventory study concerning multi-functional usage variaty. In conclusion the results and the suggestions were gotton from the research and divided into seperate articles.