Sürdürülebilir çevre açısından uygun yapı ürünlerinin seçimi
Choosing suitable building products for sustainable environment
  1. Tez No: 238985
  2. Yazar: SİBEL TERZİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BALANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, çevre, sürdürülebilir çevre, ürün yaşam döngüsü, ürün seçimi, Sustainability, environment, sustainable environment, product life cycle, product choice
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Teknoloji ve sanayideki gelişmeler, kent nüfusunun artması ile 21. yüzyılın başı ekolojik dengenin bozulduğu, doğal kaynakların tükenme tehlikesinin yaşandığı dönemdir. Sürdürülebilirlik bu bağlamda, ekonomik, çevresel ve toplumsal gereksinmelerin, gelecek kuşakların yaşam koşullarına zarar vermeden karşılanmasını hedefleyen bir dünya görüşü olarak ortaya çıkmıştır.Sürdürülebilirlik, kentsel planlama, tasarım ve mimarlık açısından önemli bir kavramdır. Doğal çevrenin zarar görmeden gelecek kuşaklara aktarılması sürdürülebilir çevre ölçütleri ile sağlanabilir. Fosil yakıt tüketimini azaltmak, küresel ısınmaya neden olacak etkenleri ortadan kaldırmak, doğal kaynak ve enerjiyi etkin kullanmak, çevreye katı atık ve toksik madde yayılımını engellemek gibi adımlar sürdürülebilir çevre ölçütü olarak değerlendirilebilir.Ürün yaşam döngüsü, ürünlerin hammaddelerinin edinimi, üretimi, yapıya uygulanması, kullanılması ve ürünün kullanımının sona ermesi ile geri dönüşümü ya da yok edilmesi gibi süreçleri içine alan bir döngüdür. Çalışmada, sürdürülebilir çevre ölçütleri oluşturulduktan sonra ürün yaşam döngüsü evreleri bu ölçütler doğrultusunda incelenmiştir. Ürünün her döngüde çevre ile etkileşimi, seçim aşamasında ürünün sürdürülebilir çevreye uygunluğunun denetimi adına önemlidir. Çevrenin sürdürülebilirliği açısından yaşam döngüsü evrelerinde risk taşıyan ürünlerin değerlendirilmesi sonucu olumsuz değer alması halinde, o ürün seçim işlemine dahil edilmemiştir.Yapılan bu çalışma ile, ürün seçiminde izlenen adımlara çevresel değerler de katılmış, bilinçli ürün seçimi ile çevre sağlığını tehdit eden sorunların azalacağı ve gelecek kuşaklar için daha yaşanabilir çevrenin oluşturulacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Together with improvements in technology and industry and increasing in urban population, the beginning of 21st century is a period in which ecological stability went bad and natural resources was faced with ruin. However, a world view covering the requirements of economical, environmental and social without hurt future life conditions arises that is sustainability.Sustainability is an important topic in terms of urban planning, design and architecture. Natural environment continuity without suffering is provided by sustainable environmental criteria. As sustainable environmental criteria, decreasing fossil fuel consumption, eliminating factors resulting in global warming, using natural resources and energy efficiently, blocking solid waste and toxic material deployment can be evaluated.Product life cycle includes six phases which are obtaining raw materials of products, production, application to structure, using the product, and recycling or destruction, respectively. In this research, after determining sustainable environmental criteria, product life cycle phases were analyzed in terms of those criteria. In terms of environmental sustainability, a product that has risk in any of product life cycle phases is evaluated whether that risk is achieved or not. If the result is negative, that product has not been included in choosing process.Consequently, together with this research, environmental criteria have been added to product choice steps. Conscious product choice results in decreasing problems which threaten environmental safety and healthy, and being formed more livable environment for future generation.