İbn Cüzeyy'in et-teshîl li-'ulûmi't-tenzîl adlı eserinde Kur'ân ilimlerine yaklaşımı
The Quranic sciences in Tashil li Ulumi?t-tanzîl of Ibn Cuzayy
  1. Tez No: 239110
  2. Yazar: NURULLAH DENİZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Cüzeyy, Kur'ân, Kur'ân İlimleri, Tefsir, Ayet, Ibn Cuzayy, Koran, Learnings of Koran, Commentary, Verse
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Kur'ân İlimleri ifadesi, Kur'ân'ın anlaşılmasına yardımcı olan ilimler manasına gelmektedir.Hz. Muhammed'e (s.a.v.) vahyedilmesinden sonra Kur'ân-ı Kerim, üzerinde birçok araştırmanın yapıldığı bir kitap olmuştur.İbn Cüzeyy de eserinde oldukça anlaşılır ve açık bir tarzda Kur'ân'ı başından sonuna kadar tefsir etmiş müfessirlerdendir. Bu çalışmada İbn Cüzeyy'in Kur'ân İlimlerine bakışı ve bu ilimleri işleyiş tarzı ele alınıp değerlendirilmiştir. Çalışmanın temel amacı, İbn Cüzeyy'in Kur'ân ilimlerine ne ölçüde yer verdiğini saptamak ve onun bu konu ile ilgili düşüncelerini analiz ederek ortaya koymaktır.Bu amaçla öncelikle Kur'ân ilimleri ile ilgili bir çalışma yapılmıştır. Daha sonra yapılan bu araştırmanın ışığında İbn Cüzeyy'in tefsiri baştan sona titizlikle okunmuştur. Bu esnada müfessirin eserinde yer verdiği Kur'ân ilimleri tespit edilmiştir. Elde edilen veriler konu başlıkları altında toplandıktan sonra mezkûr konu başlıkları üç bölümde değerlendirilmiştir.Giriş bölümünde temel esaslar ve çalışmanın metodunun özet bir biçimde verildiği bu çalışma bir sonuç ve bibliyografya ile son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of the Learnings of Quran means the branches of sciences helping to understanding of the Koran.After from the inspiration to Hz. Muhammed (s.a.v.) Koran become a book that made a lot of essay about it.Ibn Cuzayy, was from commenting authors to the Koran from beginning of his work to its end with intelligible and explicit style. It had been determined and evaluated that view of Ibn Cuzayy to learnings of the Koran and his processing style of those learnings in his study. The main aim of this study to be determined that Ibn Cuzayy how much to give place to learnings of Koran and to be analysed that what he thinks about of this learnings.With this intent, it had been made, firs of all, researches about the learnings of Koran. Afterwards, the commentary of Ibn Cuzayy had been read meticulously from beginning to end in the light of this researches made. Meantime, it had been fixed that which he had given place to learnings of the Koran. After the collection the acquired data underneath the subject titles, the aforementioned subject titles had been evaluated in three chapters.In the chapter of introduction, the basic bases and methods of the study which had been given briefly, this essay ends with a conclusion and bibliography.