İbn Cuzeyy'in et-Teshîl li ‛Ulûmi't-Tenzîl adlı tefsîrinin Ferşu'l-Hurûf açısından değerlendirilmesi
An evaluation of at-Tashīl li ʽUlūm al-Tanzīl of Ibn Juzayy in terms of Fersh al-Hurūf
- Tez No: 585405
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İbn Cuzeyy, Kırâat, ʽAşere, Ferş, Usûl, İmam Nâfi‛, Mânâ Farklılığı, Ibn Juzayy, Qırā'at, Ten Mutawātir Recitations, Fersh al-Hurūf, Methodology, İmām Nāfi‛, Meaning Differences
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Klasik tefsîr kaynaklarından birisi olan“et-Teshîl li ‛Ulûmi't-Tenzîl”, Endülüs tefsîr geleneği içinde önemli bir yere sahiptir. Bunun yanı sıra vecîz bir şekilde kaleme alınmasına rağmen geniş içeriğiyle de dikkat çeker. İki mukaddimeye sahip bu eser, müfessir İbn Cuzeyy'in kırâat ilmiyle ilgili bilgilere değinip farklı kırâatleri ele alması ve bunların mânâsını zikretmesi yönüyle de öne çıkar. Eserin kırâat ilmi açısından dikkat çeken bir başka özelliği ise İmam Nâfi‛ kırâatinin esas alınmasıdır. Bu çalışmada“et-Teshîl li ‛Ulûmi't-Tenzîl”kırâatler açısından konu edilmiştir; müfessirin kırâatlere yaklaşım tarzı ve tercihleri usûlün yanı sıra özellikle ferşu'l-hurûf açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
“et-Tashīl li ‛Ulūm al-Tanzīl”is one of the classic commentary sources has an important place in the tradition of Andalusian Exegesis. Besides that, although it is concise, it takes attention with its wide content. This work, having two introductions, mentions knowledge about exegesis Ibn Juzayy qırāat wisdom. It comes forward for mentioning their meanings and handles different qırāāts. Another important aspect for qırāat wisdom of the work, is that İmām Nāfi‛s qırāāts are based on. This work mentions about qıraats in“et-Tashīl li ‛Ulūm al-Tanzīl”and values the mufassir in terms of how to approach the style and choices especially the letters of Fersh.