İzmir'in 1936 yılı sosyo- ekonomik kültürel durumu
Socio- economic cultural condition of İzmir in 1936
  1. Tez No: 239122
  2. Yazar: FATİH UYSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜRKAN BAŞYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: kültürel hayat, gündelik yaşam, liman, Kültürpark, cultural life, daily life, seaport, Kültürpark
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmamızda geçmişten bugüne demokrasinin ve kültürel hayatın merkezi durumunda olan İzmir'in 1936 yılı içinde sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik yaşantısı hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. Öyle ki, kültürel hayatın vazgeçilmezlerinden olan İzmir, günümüzde de gerek sahip olduğu en büyük ihracat limanını bulundurması, gerekse birçok devletin her yıl kültürel ve ticari faaliyetlerini tanıtmalarına olanak sağlayan Kültür park'ı bünyesinde bulundurması bakımından önem arz etmektedir. Kültür park'ın temellerinin atıldığı ve İzmir'in çehresinin büyük yangından sonra ciddi anlamda değişmeye başladığı 1936 yılında İzmir'in gündelik yaşamı, eğlence hayatı, ticari faaliyetleri, spor, sağlık, turizm, bankacılık, sigortacılık ve kooperatif faaliyetleri de tanıtılmaya çalışılmıştır. Büyük dil kurultaylarının toplandığı, tarih kurslarının açıldığı, eğitim alanında da önemli gelişmelerin yaşandığı bu yıllarda eğitim yatırım ve hizmetleri de tanıtılmaya çalışılmıştır. İzmir'e yerleşen göçmenlerin iskânı için yapılan çalışmaların yanında, İzmir'in çehresinin değiştirilmesi için yapılan belediyecilik faaliyetleri hakkında bilgiler verilmiştir. İzmir'in ticari hayatını ciddi anlamda geliştiren İzmir Limanı'nın faaliyetleri 1936 yılı öncesi ve sonrası yıllardaki faaliyetlerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirmesi yapılmıştır. Ayrıca İzmir halkının çalışma ve yaşam koşulları ele alınmaya çalışılarak 1936 yılından tarihi bir kesit sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to give information about the city of İzmir?s -where has been the center of the democracy and social life from past to present day-socio cultural and socio economic life in the year of 1936. Such that, İzmir where is indispensable for cultural life, is very important at the present day in the point of containing the biggest export seaport and containing the Kültür Park where enables us to publıcıty the cultural and commercıal actıvıtıes of most of countries every year. İn 1936 which Kültür Park was established and the aspect of İzmir had been start to change after the destructıve fire also the daily life, entertainment life, commercial activities, spor, health, tourism, banking,insurance and cooperative activities of İzmir was tried to introduce.İn these years great language congress were gathered , history courses were opened ,importend developments were done about education and also education and investment works were tried to introduce.Beside the studies about emigrant?s housing , informations were given about the bussiness of governing a city for changing the aspect of İzmir .The activities of İzmir seaport which developed seriously the commercial life of İzmir evaluated by comprehending the years before and after 1936. Besides the folk of İzmir?s working and life conditions were tried to consider and present a historical cross section of 1936.