Public health, human capital and economic growth: The case of Turkey
Kamu sağlığı, beşeri sermaye ve kalkınma: Türkiye örneği
  1. Tez No: 239451
  2. Yazar: ALPEREN MEHMET AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALEXİ DANCHEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Economic Growth, Public Health, Human Capital
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Ülkelerin gelisim sürecinde insan faktörü öne çıkmaktadır. Bundan dolayıbeseri sermaye yatırımları, bu yatırımların verimli kullanılması, vedeğerlendirilmesi için kayda değer sekilde politikalar gelistirilmektedir. Sağlıkbeseri sermaye stoğu hesabı yapılırken önleyici sağlık hizmetleri, tedaviler vebireylerin beslenme durumları gözönüne alınır.Kamu Sağlığı halka açık sağlık kurumları, hastaneler ve klinikleri kapsar.Bu artıs Türkiye'nin ekonomisine benzer ekonomilerde de görülen, hızlı büyümegösteren bilgiye dayalı ekonomilerdeki, insan faktörlerinin etkisiylebağdastırılmaktadır. Bu da halk sağlığı ve ekonomik büyüme arasındaki iliskiyidaha ilginç bir çalısma konusu yapmaktadır.Yakın zamanda yapılan arastırmalar göz önüne alındığında, ekonomikgelisme ve beseri sermaye potansiyeli arasında gelismeyi hızlandırabilecek biriliski gözlenmektedir. Bu çalısma, ileriki yıllardaki Türkiye'nin beserisermayesinin ve sağlık sermayesinin ekonomik gelismeler etkisini incelemeyiamaçlamaktadır. Türkiye'deki kamu sağlığı ve özel yatırımların rollerininmakroekonomik ve mikroekonomik perspektiflerden değerlendirilmesiçalısmanın asıl odak noktasıdır. Bölgeler arasındaki ciddi farklılıklar açık birsekilde gözlenebilir. Bu çalısma ileriki yıllarda Türkiye'deki sağlık durumunun veyatırımlarının gelecekteki öngörülerini tasarlamak için hazırlanmıstır.Anahtar KelimelerEkonomik Büyüme, Kamu Sağlığı, Beseri Sermaye
Özet (Çeviri)
Human factor in the development of countries stands out. Thusinvestments of human capital and evaluation of these investments aresignificant policies. Stock of human health capital can be got by measuringpreventive care services, cure services and nutritional status in uterus andduring their lives.Health systems include the components of public health departments,hospitals and clinics. The role of public health in economic growth hasincreasing importance. This is connected with the fact that the role of humanfactors is expanding in the knowledge-based economy ? a type of economywhich all advanced and rapidly growing economies like Turkish are moving to.This makes the study of the link public health ? economic growth more andmore interesting object of the study.In the recent surveys close relationship is observed between theeconomic growth and human capital potential to accelerate development. Ourstudy is aimed at seeking the role of human capital and in particular thehealth capital of Turkey in the economic development for the next decades.Our attention is concentrated on the role of the health public and private(households) investments in Turkey from the macroeconomic andmicroeconomic perspectives. As at present serious gap between regions isclearly observed. The study is envisaged to outline the future projectionsabout the Turkey?s health situation and investment in the next decades.