Ağaç, Oluş, Şadırvan dergilerindeki edebi tenkit yazıları üzerinde bir araştırma
A research on literary critcism writings in Ağaç,Oluş, Şadırvan periodicals
  1. Tez No: 239629
  2. Yazar: FİLİZ ÇEŞİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜNAL ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tenkit, Ağaç, Oluş, Şadırvan, Criticism, Ağaç, Oluş, Şadırvan
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
?Eleştiri, inceleme, tahlil, yorum? anlamlarına gelen tenkit bir edebi eseri değerlendirmek ve hükme varmak amacıyla yapılır. Tenkit kurallara göre yapılabileceği gibi kişisel beğenilere göre de yapılabilir.Tenkit bizde bir tür olarak Tanzimat'la birlikte ortaya çıkar. Servet-i Fünun'la birlikte ise gelişme gösterir. Cumhuriyet döneminde de daha düzenli hale gelir.1936, 1939, 1949 yılları arasında çıkmış olan Ağaç, Oluş, Şadırvan dergilerinde de edebi tenkit yazıları yazılmış ve eleştiriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Criticism which means ? strictures, observing, analysis, comment ? is made to appreciate and to be decisive of a literary work. Criticism can be made according to both rules and personal likes.In our litarature criticism appears as a type by the Administrative Reforms Period. And it develops by Servet-i Fünun. It also becomes more orderly in Republic Period.In also Ağaç, Oluş, Şadırvan periodicals which occured among the years 1936, 1939,1949 literary criticism writings had been written and strictures were made.