Kamu ihale inşaat sözleşmeleri ve Fıdıc bakımından müteahhidin borçları
Obligations of contractor in public procurement of construction contracts and Fıdıc
- Tez No: 239741
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜRSEL BAŞGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kamu ihale inşaat sözleşmesi, Müteahhidin borçları, FIDIC, Public procurement of construction contracts, contractor's debts, FIDIC
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Medeni Hukuk) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 299
Özet
İdare üstlenmiş olduğu kamu hizmetlerini gereği gibi yerine getirebilmek ve kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için inşa eserlerine ihtiyaç duyar. İnşa eserinin yapımı için yapılacak inşaat sözleşmesinden önce ihale usulü uygulanarak müteahhidin seçilmesi gerekir. İhale sonucunda, belirlenen müteahhidin inşa eseri meydana getirip teslim etme, idarenin de inşa eseri karşılığında ücret ödeme borcu altına girdiği kamu ihale inşaat sözleşmesi yapılmaktadır.Kamu ihale inşaat sözleşmesi özel hukuk sözleşmesi niteliğindedir. Sözleşmenin taraflarından birinin idare olması, sözleşme öncesi ihale usulünün uygulanması bu hususu değiştirmez. Kamu ihale inşaat sözleşmesi borçlar hukuku sözleşmeleri arasında yer alan istisna sözleşmelerine temelde benzemekle birlikte, bu tür sözleşmelerden ayrılan noktaları da bulunmaktadır. İstisna sözleşmesinde ayrılan noktalarda idarenin, kendi lehine üstün hak ve yetkiler getirdiği görülmektedir. İdarenin ücret ödeme borcu karşısında müteahhidin üstlenmiş olduğu borçların ayrıntılı bir biçimde incelenmesi kamu ihale inşaat sözleşmesinin daha net bir biçimde anlaşılmasına ve hak ve borçların adilane dağılımı ile ilgili sorunların ortaya konmasına yardımcı olacaktır.Çalışmada kamu ihale inşaat sözleşmelerinde idare ile müteahhit arasında hak ve borçların adilane dağılımı ilgili sorunlar ortaya konulacak ve ilgili yerlerde BK'da yer alan istisna sözleşmesine ilişkin hükümlere atıfta bulunulacaktır. Bu sorunların çözümüne ilişkin çözüm önerilerinde bulunmak amacıyla uluslararası alanda yaygın bir kullanım alanı olan, hak ve borçların adilane dağılımı bakımından örnek niteliğindeki FIDIC standart sözleşmelerinde müteahhidin borçları da inceleme konusu yapılacaktır. Burada FIDIC standart sözleşmelerinden Kırmızı Kitap'ın (The Red Book) 1987 tarihli 4. baskısı ile 1999 tarihli 5. baskısı ele alınmıştır. Böylece FIDIC standart sözleşmelerinin kendi içindeki gelişim çizgisi de yansıtılacaktır. Ayrıca ülkemizin son dönemde mevzuatını uyumlaştırdığı AB hukuku bakımından da kamu ihale inşaat sözleşmeleri ile ilgili düzenlemelere yer verilecektir. İdare tarafından yapılan inşaat sözleşmelerinde müteahhidin borçlarının nasıl düzenlendiği hem ülkemizdeki hem uluslararası alandaki düzenleme ve uygulamalar göz önüne alınarak inceleme konusu yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Administration, public services have been undertaken as required to fulfill their needs and to meet the needs of construction works. Construction work for the construction of the construction contract before selecting contractors to tender procedure must be applied. Tender as a result, construction work of contractors is determined to bring about the delivery, administration of the construction work of the gold into debt to pay fees for the public construction contracts are tendered.Private law to public procurement contracts are construction contracts. Agreement by one of the administration that the agreement before the implementation of these issues does not change the tender procedure. Public procurement of construction contract law agreements between debt agreements basically similar with the exception, this type of contract that has separated. Separated points of contract administration exception, in favor of their return is seen above the rights and privileges. Administration of the fee payment of a debt against the contractors have undertaken a detailed format of the debt to be reviewed in public procurement construction contract in a way more clearly understood and fair distribution of rights and obligations related to the issue put in place will help.Construction contract administration and contractors to tender for work in public rights and obligations of the related problems of fair distribution in the appropriate locations in the BK will be the exception and provisions relating to the contract will be referenced. For the resolution of these issues in order to offer suggestions for solutions in the international arena as a common field of use, rights and obligations in the nature of the sample in terms of fair distribution of FIDIC standard contract debts to contractors in the review will be conducted. FIDIC standard contract here for the the Red Book 1987, dated 4th with the 5th edition, dated 1999 pressure has been taken up. Thus, the development of their own line of FIDIC standard contract will be reflected also. Also in the last period of our country in terms of legislation in compliance EU public procurement law regulations related to construction contracts will be given. By the administration of construction contracts contractor is organized and how the debts our country and international regulations and practices will be taken into consideration in the review.