TRT repertuvarında bulunan Bûselik ve Hüseynî makamlarındaki sözlü eserlerin besteci, form ve usûl yönünden karşılaştırılması
TRT comparing vocal works of art composed in Bûselik and Hüseynî maqams in terms of composer, form and usûl
- Tez No: 239747
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. EROL BAŞARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Müzik, Fine Arts, Music
- Anahtar Kelimeler: Makam, Bûselik Makamı, Hüseynî Makamı, Form, Usûl, Maqam, Bûselik Maqam, Hüseynî Maqam, Form, Usûl (Rhythmic Pattern)
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu araştırmanın amacı, 15. yüzyıldan 19. yüzyıl sonuna kadar olan zaman diliminde, Bûselik ve Hüseynî makamlarında bestelenmiş ve TRT repertuvarına girmiş sözlü eserlerin besteci, form ve usûl yönünden karşılaştırılıp, yüzyıllara göre kıyaslamalarının yapılmasıdır.Araştırma, belirtilen zaman diliminde Bûselik ve Hüseynî makamlarında kaç besteci tarafından kaç eser bestelendiğini, bu eserlerde en fazla kullanılan form ve usûllerin neler olduğunu tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir.Elde edilecek sonuçlar yardımıyla Türk müzik tarihi bilgilerine katkıda bulunmak hedeflenmiştir.Araştırma için gerekli olan veriler, TRT Türk Sanat Müziği sözlü eserler repertuvarı ve kaynak taraması yolu ile elde edilmiş, kaynak taramasında; konu ile ilgili edvârlar, kitaplar ve bilimsel yazılar incelenmiştir.Çalışma sonunda elde edilen veriler değerlendirilmiş ve sonuçlar, maddeler halinde sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to compare vocal works of art composed in Bûselik and Hüseynî Maqams and placed in repertoire of TRT in terms of composer, form and usûl (rhythmic pattern) according to centuries in time period from 15th. to at the end of the 19th. centuries.This research has been performed to determine how many works of art in Bûselik and Hüseynî Maqams have been composed by how many composer in indicated time period. In addition, the most used form and usûl in these works of art has been determined.Aim of this research is to contribute to information of Turkish music history by aid of results obtained from this study.The required data for this research is obtained from vocal works of art repertoire of Turkish Classical Music of TRT and from literature search. In literature search, related documents, books and scientific articles have been searched.The data obtained at the end of the study and results have been evaluated and listed in order.