Kur'an bağlamında Meryem kıssasına sosyo-psikolojik bakış
Socio-psychological view for Meryem parable in the context of Koran
- Tez No: 239746
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Kıssa, Meryem, Sosyo-Psikolojik, Koran, Parable, Meryem, Socio-Psychological
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
İslam dininin temel kaynağı olan Kur'an-ı Kerim tüm zamanlara hitap eden bir özelliğe sahip, son ilahi kitaptır.Kur'an'ın içeriğini oluşturan konulardan biri olan kıssalar kendi bünyesinde pek çok konuyu barındırır. Bu yönüyle kıssalar Kur'an okuyucusunun geçmişi değerlendirerek geleceği inşa etmesini sağlar.Hıristiyan ilahiyatında önemli bir yere sahip olan Hz. Meryem'e Kur'an bambaşka bir değer verir. Kur'an'da 34 defa ismiyle anılan Hz. Meryem yaşadığı örnek hayatla sadece kadınlara değil kadın erkek tüm Müslümanlara işaret edilen örnek bir müslümandır.
Özet (Çeviri)
The Holy Koran which is the basic source of Islam religion, is the last hymn book that has got the feature that addresses to all times.Parables which are one of the subjects that create the concept of Koran; involve a lot of subjects in their own concept. In this direction parables provide the Koran reader to evaluate the back and build the future.Koran gives a disparate value for Hz. Meryem who has an important place in Christian Theology. Hz. Meryem whose name is called for 34 times in Koran; is a sample Muslim who is pointed for not only the women but also for all women-men Muslim people with the sample life that she lived.