Zübdetü'l-Beyan (inceleme-metin-dizin)
Zübdetü'l-Beyan (preface, ıntroduction and conclusion.)
- Tez No: 239762
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİN EMİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Zübdetü'l-Beyan, Muhammed İbn-i Abdulhamid el-Lâdikî, Zübdetü?l-Beyan, Muhammed İbn-i Abdulhamid el-Lâdikî
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu çalışmada, Muhammed İbn-i Abdulhamid el-Lâdikî'nin Zübdetü'l-Beyân adlı eserinin dil incelemesi yapılmıştır.Çalışmamızda Ön Söz, Giriş ve Sonuç dışında İnceleme, Metin, Dizin olmak üzere üç bölüm bulunmaktadır.İnceleme bölümünde eserin istinsah edildiği yıllardaki dil özellikleri ve dilin bağlı olduğu kurallar tespit edilirken, bu bölümde ayrıca, 15. yüzyılda Arapça ve Farsçanın Türkçeye etkisinin ne kadar olduğu da belirlenmeye çalışılmıştır.Metin bölümünde, Arap harfli metnin yazı çevirimi yapılmıştır.Dizin bölümünde, metinde geçen sözcükler alfabetik olarak sıralanmış ve sözcüklerin anlamları verilmiş, sözcüklerin ve sözcüklere getirilen eklerin varak ve satır numaraları eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, language study of Muhammed İbn-i Abdulhamid el-Lâdikî work called Zübdetü?l-Beyân has been done.In our work, there are three sections that are Examination, Text, Index except Preface, Introduction and Conclusion.In the Examination section, the language features that the work was produced in those years and the rules to which the language was related has been given. In this section, however, it has been tried to indicate how much was the effect of Arabic and Persian Languages to Turkish in the 15th century.In Text section of our work, writing translation of the text with Arabic letters was done.In Index section, the words that are in the text has been arranged in an alphabetical order and their meanings were given. Leaf and line numbers of the words and the suffixes that are added to words has been given.