Mehmet Nâil Tuman ve Tuhfe-i Nâilî'si (inceleme-metin-indeks sayfa 101-200)
Mehmet Nâil Tuman and his Tuhfe-i Nâilî'si (analysis-text-index pages 101-200)
- Tez No: 240556
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: TUMAN, Mehmet Nâil, Tuhfe-i Nâilî, tezkire, şair tezkireleri, hâl tercemesi, TUMAN, Mehmet Nâil, Tuhfe-i Nâilî, tezkire, tezkires of poets, biography
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 297
Özet
Tuhfe-i Nâilî, Türk Edebiyatı tezkirecilik geleneği içinde birçok tezkireyi bünyesinde barındırması bakımından önemlidir. İçindeki şairlerin biyografilerini verdikten sonra bütün kaynakları sayfa numaraları ile birlikte kaydetmesi, eseri mevcut tezkirelerden ayıran en dikkat çekici özelliktir. Tuhfe-i Nâilî'deki bazı şairlerin adları hiçbir kaynak eserde geçmemektedir. Mehmet Nâil TUMAN bu şairleri, kütüphanelerdeki dîvânlarını inceleyerek bulmuş ve eserine eklemiştir.Bu araştırmada Tuhfe-i Nâilî ve müellifi Mehmet Nâil TUMAN'ın hayatı şahsiyeti ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Tuhfe-i Nâilî'nin kaynakları hakkında yapılmış çalışmalar belirlenmiştir. Meslek gruplarına, yüzyıllara, memleketlerine göre şairler sınıflandırılmıştır. Dîvânı olan şairlerin listesi çıkarılmıştır.Tuhfe-i Nâilî'nin 101.-200. sayfaları arasında 437 şairin biyografisi bulunmaktadır. Transkribe edilen metne eklenen bilgiler, köşeli parantez içinde veya dipnot şeklinde gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tuhfe-i Nâilî is important in the tradition of tezkire profession in Turkish Literature in that it contains many tezkires. The most outstanding feature distinguishing from other tezkires is that it classifies all the sources with the number of pages after it gives the biographies of poets. Names of same of the poets in Tuhfe-i Nâilî are not included in many many other sources. Mehmet Nâil TUMAN found these poets by investigating their divans in the library and added to his book.In this research, information about Tuhfe-i Nâilî and its author Mehmet Nail TUMAN, his personality, and works was given. The studies on the sources of Tuhfe-i Nâilî were specified. Poets were categorized according to their vocations, the ages they lived in, and the places they were from. A list of the poets with divans was given.There are biographies of 437 poets between the pages of 101 and 200 of Tuhfe-i Nâilî. The information added to the text were given in brackets and footnotes.