Sıyâmzâde Hasan Hamdî Divanı (İnceleme-metin)
Siyâmzâde Hasan Hamdî and his Divan (Examine-text)
  1. Tez No: 648295
  2. Yazar: GÜLTEN AKYOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVDA ÖNAL KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: XIX. yüzyıl Klasik Türk Edebiyatı, Sıyȃmzȃde Hasan Hamdȋ, divan, şiiir, 19th century Classical Turkish Literature, Sıyȃmzȃde Hasan Hamdȋ, diwan, poem
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 666
Özet
Klasik Türk edebiyatı araştırmalarında elimizdeki asıl malzemeler divanlardır. Bu divanlar, diğer eserler gibi yazıldığı dönemin özelliklerini yansıtması bakımından oldukça değerlidir. Çalışmamıza konu olan Sıyȃmzȃde Hasan Hamdȋ hakkında tezkirelerde ve edebiyat tarihi kaynaklarında herhangi bir bilgiye rastlanmamıştır. Yalnızca Mehmet Nȃil Tuman'ın Tuhfe-ı Nȃilȋ isimli eserinde Nevşehirli, arzuhal yazıcısı ve Mehmed Efendi'nin oğlu olduğuna dair bilgiler yer alır. Şair hakkındaki diğer bilgilere ise eserlerinden ulaşılmıştır. Kendisi Şeyh Ahmed Kuddusi'nin dervişlerindendir. Doğum ve ölüm tarihi bilinmemekle beraber XIX. yüzyıl şairlerindendir. Sıyȃmzȃde Hasan Hamdȋ'nin günümüze ulaşmış dört tane eseri vardır. Çalışmamızda ele aldığımız ve incelediğimiz divanı ise Hacı Mahmud Efendi Kütüphanesi, 3570 arşiv numarasıyla kayıtlıdır. 529 manzumeyi kapsayan divan, 283 varaktan müteşekkildir. Bu çalışmada Sıyȃmzȃde Hasan Hamdȋ Divanı üç ana bölümde incelenmiştir: Birinci bölümde hayatı, eserleri ve edebȋ kişiliği; ikinci bölümde şekil, muhteva ve dil-üslup özellikleri, üçüncü bölümde ise transkripsiyonlu metin verilmiştir. Sonuç bölümünde elde edilen bütün bulgular değerlendirilerek sonuçlar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the studies regarding Classical Turkish Literature, diwans are the main available sources. Similar to many other works, diwans play a valuable role in projecting the characteristics of the period in which they were written. There is no available information regarding Sıyȃmzȃde Hasan Hamdȋ, who is the subject of our study, in the biography and historical books. Only in the work of Mehmet Nȃil Tuman's Tuhfe-ı Nȃilȋ, there is information that he is from Nevşehir, an arzuhȃl writer, and the fact that he is the son of Mehmed Efendi. Other information regarding the poet was obtained from his works. He was one of the dervishes of Sheikh Ahmed Kuddȗsȋ. Although the date of birth and death is unknown, he is one of the 19th century poets. There are four diwans from Sıyȃmzȃde Hasan Hamdȋ known to this day. The diwan we deal with and examine in this study is registered in the library of Hacı Mahmud Efendi with archive number 3570. This diwan consists of 283 leaves and 529 poems. In this work, the diwan of Sıyȃmzȃde Hasan Hamdȋ was examined in three main chapters. In the first chapter, his life, works and literary characteristics; In the second chapter, the aspects regarding the form, content and language-style of his works are given; and in the third chapter, the texts with their transcriptions are given. Finally, all the findings are evaluated and summarized in the last section of the study.