Türkiye'de medya siyaset ilişkileri (3 Kasım 2002 ve 22 Temmuz 2007 Genel Seçimleri öncesinde medyanın AKP'ye yaklaşımının karşılaştırılması üzerine teorik ve uygulamalı bir çalışma)
Media-politic relations in Turkey (Compare to care of the media over the justice and development party related with a study that includet teory and practice before the General Election 3 November 2002 and 22 July 2007)
  1. Tez No: 240746
  2. Yazar: HALİS KÜRNE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Siyaset, Yazılı Basın, İçerik Analizi, Genel Seçimler, Media, Politic, The Wirtten Pres, Content Analysis, General Elections
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışmada; Türkiye'de medya siyaset ilişkileri kapsamında, medyanın (yazılı basının) 3 Kasım 2002 ve 22 Temmuz 2007 genel seçimleri öncesinde seçmen tercihi üzerindeki etkisi göz önünde bulundurularak, yazılı basının AKP'ye yaklaşımının içerik analizi yöntemiyle tespit edilmesi amaçlanmıştır.Ekonomik ve ideolojik yapılanmaları farklı 5 gazetenin, her iki seçim öncesi dönemde birinci sayfalarında yer alan AKP ile ilgili haberler çalışmaya konu edilmiş olup, içerik analizi yöntemiyle çıkan bulgular karşılaştırmalı olarak sunulmuştur.Yazılı basının seçim öncesi dönemde seçmen tercihini etkilemek için siyasal yakınlık ve taraflılık içerisinde bulunduğu ve bu durumun 3 Kasım 2002 genel seçimlerine göre 22 Temmuz 2002 genel seçimlerinde daha fazla olduğu neticesine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is important to determine the elector priority in media (the written press) politic relations before general elections (3 November 2002 and 22 July 2007) in Turkey. Especially, we are aim to determine the care of the written press to the Juctice and Development Party with the method of conten.analysis.This study includes news in general elections (3 November 2002 and 22 July 2007) about the Justice and Development Party in the first page of five newspapers that have different value economically and ideologically. In this study, we used the method of content and compare analysis.Finally, we realized that the written press had tried to effect the elector preference as partial in politic nearness before general elections (3 November 2002 and 22 July 2007). When we compare two general elections(3 November 2002 and 22 July 2007), we may say that this effect is more than 3 November 2002 in 22 July 2007 of the general election.