Nevşehir ili yerleşim adları üzerine bir dil incelemesi
A language study on location names in Nevşehir city
- Tez No: 240772
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUZAN SUZİ TOKATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yerleşim Adları, Ad Bilim, Yer Adlarının Dil Bilgisi Açısından Sınıflandırılması, location names, onomasiology, grammatical classificiation of location names
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Ülkemizin önemli turistik merkezlerinden olan Nevşehir'in yerleşim yerleri adları üzerine yapılan bu çalışma; Giriş, Kısaltmalar, I., II., III. Bölüm, Sonuç ile Bibliyografya bölümlerinden oluşmaktadır.I. bölümümüz olan Sözlük bölümünde, Nevşehir ili sınırları içerisindeki merkeze bağlı köy, sokak ve mahalle adlarıyla ilçe ve ilçelere bağlı köy adlarına yer verilmiştir. II. bölümde; sözlük kısmında yer alan yerleşim adlarının etimolojik ve gramatikal değerlendirmesi yapılmıştır. III. bölümde ise yerleşim adlarının tasnifi yapılmıştır. Bu bölümü oluştururken sözlük bölümündeki isimler anlam ve gramatikal ortak özelliklerine göre sınıflandırılarak verilmiştir.?Nevşehir İli Yerleşim Adları Üzerine Bir Dil İncelemesi? isimli çalışmamızda amacımız ise; eksikliği duyulan yer adları çalışmalarına, bir ilin yer adlarını inceleyerek katkı sağlamak, Nevşehir ilinin merkez köy, mahalle ve sokak isimleriyle, ilçe ve köy isimlerinden yola çıkarak yerleşim yeri adlarındaki anlamsal profili belirlemek, bu isimleri ses ve şekil hususiyetleri açısından incelemektir.
Özet (Çeviri)
This study, conducted on location names in Nevşehir, which is one of the most important touristic centers of our country, is comprised of these sections: Introduction, Abbreviations, Sections I, II, III, Evaluation and Conclusion and Bibliography.In the first section, the Dictionary Section, the names of villages, streets, districts within the boundaries of Nevşehir?s center and also the names of provinces and the villages within these provinces have been given. In section II, an etymological and gramatical evaluation has been made related to the location names which are in the dictionary section. In section III, a classification of location names has been made.The names in the dictionary section have been given in classification according to their common properties in terms of grammar and meaning.In this study named ? A Language Study on Location Names in Nevşehir City? we aim to contribute to location names, which are thought to be insufficient, by studying the location names of a city, and to designate the connotative profile of location names dealing with village, district and street names, and also to study these names in terms of sound and shape properties.