Kız Kur'an kurslarına sosyolojik bir yaklaşım -Zeynel Abidin Kız Kur'an Kursu örneği-
A social approach to girls? Quran courses for example 'Zeynel Abidin Kız Kuran Kursu?
  1. Tez No: 240790
  2. Yazar: AYBALA TUĞBA UZUNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELALEDDİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kuran Kursları, Dindarlık, Sosyalleşme, Gençlik, Din Eğitimi vb, Quran Courses, Religiousness, Socialization, Youth, Religious Education, etc
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmanın konusu din ile toplum arasındaki ilişkilerin karşılıklı etkileşim halinde yaşandığı Kur'an Kurslarıdır. Kur'an Kursları din eğitim ve öğretimi açısından büyük bir öneme sahip olduğu gibi öğrencilerin sosyalleşmesi ve gelişimi için de oldukça önemlidir. Sosyolojik açıdan din, dindarlık, gençlik, kadının toplumdaki yeri, modernleşme ve sosyal değişim gibi konular da araştırmamız dâhilindedir. Giriş bölümünde konu ile ilgili teorik bilgilerin ardından, çalışmamız içerisinde kursların tarihi, kurumsallaşması ve sosyokültürel yapıları hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca Kur'an Kurslarının toplumdaki yeri, geleceği ve taşıdığı fonksiyonlar üzerinde durulmuştur. Daha sonra elde edilen bulgularla, araştırma alanımız Zeynel Abidin Kız Kur'an Kursu üzerine yorumlamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is about Quran Courses, have brought up that there has been reciprocal influence between religion and society. Quran Courses, has a great importance for the religion education and instructions. Besides that, Quran Courses are very crucial from the point of socialization and development for the students. This research; also deal with the topics from the point of social life, the religion, religiousness, youth and woman?s role in the society modernization and social variations. In the introduction part; first we introduce theoric knowledge, related with the topics. Afterwords, we mention that history of the courses, institutionalization for social and culturel structure of the courses. After that, the courses are importance for the society, functions of the future courses are cited. Finally; under the light obtained findings some interpretations are made on `Zeynel Abidin Kız Kuran Kursu?.