Muhammed İkbal'in kader anlayışı
Muhammed Iqbal?s concept of destiny
  1. Tez No: 240789
  2. Yazar: EYYUP YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Muhammed İkbal, Yaratma, Kader, Hürriyet. Süreç, Muhammed Iqbal, Creator, Fatality, Freedom, Process
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tezin konusunu 20.yy'ın büyük düşünürlerinden olan Muhammed İkbal'in ?kader? anlayışı hakkındaki görüşleri oluşturmaktadır. Bizim amacımız İkbal'in düşünce dünyamızdaki yerini ve onun konuyla alakalı orijinal görüşlerini ortaya koymaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için mümkün olduğunca bizzat Muhammed İkbal'in kendi eserlerine müracaat edilmiştir.Çalışmamız bir giriş, iki bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş bölümünde Klasik İslam Düşüncesinde Kader Anlayışını ele aldık. Birinci bölümde İkbal'in Kader anlayışı ve kader probleminin esasını oluşturan Tanrı'nın sıfatları bağlamında insan özgülüğü meselesini ele aldık. İkinci bölümde ise Muhammed İkbal'in kader anlayışı ile klasik İslam düşüncesi ve Süreç felsefesi arasında karşılaştırmalar yapmaya çalıştık. Böyle bir gayret İkbal'in kader anlayışının daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Çalışmamızın son bölümünde ise, İkbal'in konu ile ilgili temel yaklaşımını sunmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
The main subject of this thesis is the thoughts of Muhammed Iqbal?s knowledge about fatality, who is one of the famous philosophers of 20. century. The aim of our study is to introduce the importance of ıqbal in our thinking world and his original thoughts related to the subject. İn order to reach this aim ıqbal?s own works have been tried to use as much as possible.Our study includes an ıntroduction, two chapters and a conclusion part. İn the introduction part, thoughts of fatality in the classical islamic understanding have been mentioned. İn the first chapter, ıqbal?s knowledge about fatality and the main problem in providence that related the god?s capacity with the independence problem of man have been mentioned.İn the second part, we strained to comparison ıqbal?s thoughts about fatality with thoughts of fatality in the classical islam?s ıdea and process philosophy.By this way, we can understand ıqbal?s thoughts beter. İn the conclusion part of our study, we tried to present ıqbal?s main opinions about this subject.