Balkan Harbi ve takip eden on yıllık süreçte Yunan dış politikası esasları ekseninde Türk ve gayrimüslimleri hedef alan baskıcı ve asimilasyona matuf uygulamalar ve günümüze yansımaları
Leading ten years process of the Balkan Wars, asimilation&oppressive implemantations against Turks and non-muslims around Greece foreign politics and reflections today
  1. Tez No: 240970
  2. Yazar: NİHAT GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Megalı İdea, Baskı ve Asimilasyon, Batı Trakya Türkleri, Lozan Antlaşması, Azınlık, Megali idea, Press and Asimilation, The Western Thrace Turks, The Lausanne Agreement, Minority
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Köklü bir geçmişe sahip olan Yunanlılar, uzun bir süre Osmanlı İmparatorluğu bünyesinde yaşadıktan sonra bağımsız bir devlet olarak uluslararası sisteme dâhil oldular. Bağımsızlıklarını Avrupalı büyük güçler sayesinde elde eden Yunanistan, elindeki topraklarla yetinmemiş, sürekli bir yayılmacı politika izlemiştir. Megalı İdea (Büyük Yunanistan Hayali) paralelinde yayılmacı politikalar izleyen Yunanistan, kısa bir sürede topraklarını iki katına çıkarmıştır. Bu sırada büyük devletler, yayılmacı Yunanistan'a müdahale etme gereği duymamışlar, aksine topraklarını genişletme konusunda Yunanistan'a yardımcı olmuşlardır. Balkan Savaşları, I.Dünya Savaşı ve sonrasında yaşanan Türk İstiklal Savaşı Yunanistan için topraklarını genişletmek adına büyük fırsatlar doğurmuştur. Bu savaşlar sırasında hem gayrimüslimlere hem de Türklere yönelik mezalim uygulayan Yunanistan, Balkanlarda ve Anadolu'da sayısız katliamlar gerçekleştirmiştir. Bu mezalimler sonucunda Batılı devletlerden tepki almayan Yunanistan, daha da ileriye giderek, bünyesindeki gayrimüslim ve Türk azınlığa baskıcı politikalar dayatmaya başlamıştır. Lozan Antlaşması ve diğer uluslararası antlaşmaları hiçe sayan tavrıyla azınlıkları asimile eden Yunanistan, özellikle Batı Trakyalı Türk azınlığa karşı yıllardır ikinci sınıf insan muamelesi yapmaktadır. 1981 yılından beri AB' ye tam üye olan Yunanistan'da Batı Trakya Türkleri, siyasi haklardan, eğitim haklarına, bazı temel vatandaşlık haklarından, iktisadi alana kadar çoğu haklardan mahrum bırakılmışlardır.
Özet (Çeviri)
Greeks, who has an ancient past, participated international system as an independent state, after they had lived in the Ottoman Empire for a long time. Greece; gained their independence by the help of great powers of the Europeans?, also never satisfied for the lands they had, so they applied extending policies. By following extending policies besides Megali Idea (Imagination of Huge Greece), Greece rose the quantity of their lands in a short period of time. By the way, powerful states didn?t need to intervene, contrarily these states helped Greece to enlarge their lands. The Balkan Wars, World War the First and legaslated the Turkish Independence War; provided huge opportunities to Greece for enlarging their lands. Along these wars Greece applied atrocity to either non-Muslims and Turks, also achieved a lot of deciminations in Balkans and Anatolia. Greece didn?t give any reaction from the Western States by the end of the atrocities, also they began o insist on appressive policies to non-Muslims and Turkish minorities that had been living in their lands. Greece started to asimilate minorities, especially the Western Thrace Turkish Minorities by rejecting behaviours against the Lausanne Agreement and other international agreements. They saw these groups as second classed people. Although Greece has been a total-member of the European Union since 1981, the Western Thrace Turks were deprived from political, educational rights to basic citizenship rights and also economical area.