1877-1878 Osmanlı Rus Harbinde şumnu
Shumen in the Ottoman-Russian War of 1877-1878
- Tez No: 890051
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAL SOYLUER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Askerî Tarihi, 93 Harbi, Osmanlı İmparatorluğu, Rus Çarlığı, Şumnu, İkmal-İaşe, Lojistik, Ottoman Military History, Russo-Turkish War (1877–1878), War of 93, Ottoman Empire, Russian Empire, Şumnu, Shumen, Supply-Subsistence, Logistic
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Tanzimat ve Islahat Fermanlarının yayınlanmasının ardından Osmanlı Avrupası'nda meydana gelen etnik kökene dayalı olaylarla Rusların savunuculuğunu yaptığı Panslavizm politikası birçok Balkan ulusunun ayaklanmasına sebebiyet vermişti. 1875'te Bosna-Hersek'te isyanın ortaya çıkması Osmanlı-Sırp ve Karadağ Savaşları ardından Bulgar İsyanının altyapısını oluşturmuş ve Osmanlı Devleti'ni oldukça zor durumda bırakmıştı. Nitekim Osmanlı Devleti'nin bu ayaklanmaları bastırmak için aldığı tedbirler Avrupa kamuoyunun Osmanlı aleyhine dönmesine sebebiyet verdi. Bununla birlikte Osmanlı Devleti'nin toprak bütünlüğünü savunan İngiltere, bu ayaklanmalardan ötürü kendi kamuoyunun etkisiyle ihtiyatlı tarafsızlık politikası takip etmek zorunda kaldı. Bu noktada çıkarlarını Balkan topraklarında ve Boğazlarda gören Rusya, devletin içinde bulunduğu karmaşa ortamı ile İngiltere'nin tutunduğu bu tavrı da hesaba katarak 1877 Nisan'ında Osmanlı Devleti'ne savaş ilan etti. 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi, diğer adı ile“93 Harbi”Osmanlı Devleti'nin varlığını tehdit eden en önemli savaşlardan biri olarak tarihe geçmiştir. Devletin Balkan ve Doğu Anadolu topraklarında cereyan eden savaş, Osmanlı ordusu adına daha çok bir müdafaa savaşı şeklinde gerçekleşmiş ve Rus Ordularının mukavemeti kırılamayarak Osmanlı Devleti'nin mağlubiyeti ile sonuçlanmıştır. Çalışmada savaşın genel bir manzarası çizilerek daha sonra Osmanlı ve Rus ordularının sahip olduğu asker, mühimmat, yiyecek vb. imkânları ortaya konulacak; 93 Harbinde Tuna Cephesinin en büyük müstahkem mevkii olan Şumnu'nun Osmanlı ordusunun ikmal ve iaşesinde nasıl bir işlevi bulunduğu ve şehrin Rus saldırılarına karşı sahip olduğu stratejik önem ortaya konulmaya gayret edilecektir. Savaş sırasında meydana gelen askerî harekâtları tüm yönleriyle tartışmak şüphesiz bu çalışmanın sınırlarını aşmaktadır. Tuna'daki askerî mevcudun karargâh noktası ve en önemli direnç bölgelerinden birisini oluşturan Şumnu'nun söz konusu askerî harekâtlardaki önemi yadsınamayacak kadar büyüktür. Nitekim bu zamana kadar şehrin bu önemini vuzuha kavuşturacak bir çalışmanın yapılmadığı tespit edildiğinden tarafımızca bu durum aydınlatılmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
After the publication of the Tanzimat and Islahat Edicts, the ethnic-based events that took place in the Balkans and the Pan-Slavism policy advocated by the Russians caused the uprising of many nations in the Balkans. The emergence of the rebellion in Bosnia-Herzegovina in 1875 created the infrastructure of the Bulgarian Rebellion following the Ottoman-Serbian and Montenegrin Wars and left the Ottoman Empire in a very difficult situation. As a matter of fact, the measures taken by the Ottoman Empire to suppress these uprisings caused public opinion in Europe to turn against the Ottomans. However, England, which defended the territorial integrity of the Ottoman Empire, had to implement a policy of cautious neutrality due to the influence of its own public opinion due to these uprisings. At this point, Russia, which saw its interests in the Balkan lands and the Straits, declared war on the Ottoman Empire in April 1877, taking into account the chaos in which the state was located, and the attitude adopted by England. The 1877- 1878 Ottoman-Russian War, also known as the“93 War”, went down in history as one of the most important wars that threatened the existence of the Ottoman Empire. The war that took place in the Balkans and Eastern Anatolia was a defensive war for the Ottomans and the resistance of the Russian Armies could not be broken, resulting in the defeat of the Ottoman Empire. In the study, a general view of the war is drawn and then the soldiers, ammunition, food, etc. that the Ottoman and Russian sides had. opportunities will be presented; It will be tried to reveal what kind of function Shumen, which was the largest fortified position of the Danube Front in the War of 1993, had in the supply and supply of the Ottoman army and the strategic importance of the city against the Russians. Discussing all aspects of the military operations that took place during the war is undoubtedly beyond the limits of this study. The importance of Shumen, which constitutes the headquarters of the military presence in the Danube and one of the most important resistance areas, in the military operations in question is undeniable. As a matter of fact, since it has been determined that no study has been carried out to clarify the importance of the city until now, we wanted to clarify this situation.