Batılılaşma Dönemi'nde ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türk resminde propaganda olgusu
Propaganda phenomenon in Turkish painting in the westernization period and in the first years of the epublic
  1. Tez No: 240985
  2. Yazar: GÜLAY ÖZCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLGÜN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Batılılaşma, Cumhuriyet, Dönem, Türk, Resim, Propaganda, Westernization, Republic, Period, Turkish, Painting, Propaganda
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Bu tez çalışması, Batılılaşma Dönemi'nde ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında, Türk resminde propaganda olgusunun irdelendiği bir araştırmadır.Sanatın tarihi incelendiğinde, her dönemde ve her toplumda, egemen ideolojinin veya egemen ideolojiye karşıt bir ideolojik görüşün propagandasını yapmak, sanatın her dalında, vazgeçilmez bir özellik olarak görülür. Batılılaşma Dönemi'nde ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında yapılmış olan Türk resimleri üzerinde, propaganda olgusuna tam olarak değinilmemiştir. Bu nedenle, Osmanlı Devleti zamanını kapsayan Batılılaşma Dönemi'ndeki Türk Resmi'nin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarındaki Türk Resmi'nin, propaganda olgusuna ne derecede hizmet ettiği betimlenmeye çalışılmıştır.İncelemeler sonucunda, çeşitli propaganda oluşturma tekniklerinin olduğu ve Batılılaşma Dönemi ile Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki Türk Resmi'nde de, bu propaganda tekniklerinden faydalanılarak, propaganda yapıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Ele alınan resimlerin çoğunun, saray ya da devlet destekli olduğu görülmüştür; bu resimlerin, devletin politikasıyla örtüştüğü de göz önüne alınarak, propaganda içerikli Türk resimlerinin çoğunun, devletin siyasi propagandasını yansıttığı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a thesis in which the propaganda phenomenon is analyzed in Turkish painting in the Westernization Period and in the first years of the Republic.When the history of art is reviewed, making the propaganda of the dominant ideology or the opposition?s ideology seems as an indispensable feature in each branch of art in all periods and societies. The propaganda phenomenon in the Westernization Period and in the first years of the Republic was not discussed considerably. Therefore, Turkish Painting in the Westernization period in the Ottoman?s Reign, and Turkish Painting in the first years of the Republic have been studied regarding the propaganda phenomenon in the period.And in our study we have found that there were various propaganda making techniques and these techniques were utilized in Turkish painting in the first years of the Republic and the Westernization period. It has been seen that many of the pictures were supported by the Palace or the Governments; it has been found that many of the paintings in those periods reflect the political ideology of the government considering the matching of it with the government policy.