Frederic Chopin'in Nocturne'lerinin form, teknik ve icra yönünden incelenmesi
Analyzing the Nocturne's of Frederic Chopin in the view of forms, techiniques and performance
  1. Tez No: 241011
  2. Yazar: AKIN ARABOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. SÜLEYMAN SIRRI GÜNER
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Chopin, Noktürn, Piyano, Form, Teknik, Chopin, Nocturne, Piano, Form, Technique
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Piyano Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu çalışmada 19. yüzyılın önemli Polonyalı bestecisi Frederic Chopin ve onunpiyano müziğinin dünya literatüründeki yeri ve önemi ile Nocturne'lerinde formal,armonik ve icra teknikleri bakımından yaratmış olduğu yenilikler ve yöntemlerincelenmiştir.F. Chopin'in büyük bir besteci ve piyanist olarak müzik tarihine kazandırdığı bueserlerinin gün ışığına çıkartılması, onun daha iyi anlaşılması ve yorumsal teknikleringeliştirilmesi adına, bu araştırmanın pek çok müzisyene yol gösterici olmasıamaçlanmıştır.Gece müziği anlamına gelen Nocturne (Noktürn), ağır tempolu, lirik, hüzünlü vedüşsel özellikler taşıyan, solo piyano için bestelenmiş eserlerdir. Chopin'inNocturne'leri çeşitli ruh durumlarını ve duyguları yansıtmaktadır, gizem, melankoli,ıstırap ve romantizm ile doludur. Bu Nocturne'ler romantik dönem piyano edebiyatındaönemli bir yer tutmakta ve piyano eğitiminin vazgeçilmez eserleri olarak kabuledilmektedir.Bu inceleme F. Chopin'in Nocturne'lerinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacak,aynı zamanda da söz konusu eserlerinin icrasında karşılaşılacak zorlukların verilenörneklerle somutlaştırılıp daha kolay anlaşılmasına ve icra edilmesine olanaksağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, Frederic Chopin who was the important Poland composer in thenineteenth century and the place and the importance of his music in the world musicliterature were examined. However, the innovations and the methods that he created inthe point of formal, harmonic and performance techniques in his Nocturnes were alsoexamined.It is aimed to guide many musicians on behalf of bringing to light these works ofF. Chopin as an important composer and pianist, understanding him and improvinginterpretive techniques.Nocturne, which means night music, are works which are with slow tempo,composed for solo piano and contains lyric, melancholic and imaginary features.Nocturnes of Chopin reflect the various moods and feelings; they are full of mystery,melancholy, misery and romanticism. These nocturnes take an important place in theromantic era piano literature and they are regarded as indispensable works of pianoeducation.This analyze will provide to understand F. Chopin better. At the same time itwill enable to comprehend the difficulties easily at the performance of considered worksby objectifying them with the examples.