5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında hakaret suçları
Insult crimes within the scope of the Turkish Penal Code issued under no 5237
  1. Tez No: 241988
  2. Yazar: MUHAMMET TURGAY BAŞKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSA DÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hakaret, sövme, şeref, Defamation, cursing, honour
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Tezin konusu, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununda 125. madde ve devamında düzenlenen hakaret suçlarında korunan hukuki yarar, mağdur ve fail kavramları, suçların unsurları, nitelikli halleri, özel görünüş biçimleri ve bu suçlara ilişkin usul hükümleridir.Bu tez çalışmasıyla elde edilmek istenen amaç, ceza hukuku bilim dalına bilimsel katkı sağlayabilmek, tartışmalı olan hükümleri ve bazı düzenlemelerle ilgili eleştirileri ortaya koyup, bu kapsamda çözüm yollarını tespit etmek ve uygulamacılara bu konularda ışık tutabilmektir.Eser, altı ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde hakaret suçunda korunan hukuki yarar, hakaret suçunun fail ve mağduru açıklanmaktadır. İkinci bölümde hakaret suçunun unsurları ve nitelikli halleri irdelenmektedir. Üçüncü bölümde hakaret suçunun özel görünüş biçimleri irdelenmektedir. Dördüncü bölümde ceza sorumluluğunu azaltan ve kaldıran haller üzerinde durulmaktadır. Beşinci bölümde kişinin hatırasına hakaret suçları açıklanmaya çalışılmış ve en son olarak da altıncı bölümde hakaret suçlarında uygulanacak usul hükümleri ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is the defamation and defamation against the memory of the person crimes regulated through the Turkish Penal Code, the legal interest protected in these crimes, the concepts of aggrieved and perpetrator, elements of the crimes, their special aspects, their major cases and the provisions of procedure pertaining to these crimes.The purpose intended to be obtained through this thesis study is to provide scientific contribution to the science of crime law, to reveal the criticisms related to the discussed provisions and some regulations, and within this scope, to determine the solutions and offer an insight to implementers concerning these subjects.The work consists of five sections. In the first section, the legal interest protected in the defamation crime and the aggrieved and the perpetrator of the defamation crime is explained. In the second section, constitute the elements of the defamation and major cases of defamation crime are examined thoroughly. In the third section, special aspects of the defamation crime, as for forth section, circumstances reducing and eliminating the penal responsibility are deliberated. In the fifth section, the provisions of procedure to be implemented are discussed.