Hastanede çalışan hemşirelerde işgücü devir hızı ve ayrılma nedenlerinin incelenmesi
Research on the nursing turnover rate and the reasons of turnover among hospital nurses
- Tez No: 242228
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEREN KOCAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, işdevir hızı, işten ayrılma nedeni, kadrolu hemşire, sözleşmeli hemşire, Nursing, turnover rate, reasons of turnover, regular nurse, contract nurse
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Hemşirelik tarihsel olarak işdevir hızı yüksek bir meslek grubudur. İş devir hızının yüksek olması hasta bakımının niteliğini, niceliğini ve maliyetini etkilemektedir. Bu nedenle hemşirelerde iş devir hızı ve ayrılma nedenleri, sağlık ve hemşire yöneticilerinin üzerinde önemle durmaları ve etkili stratejiler geliştirmeleri gereken bir konudur.Amaç: Hemşire işgücü planlamasına ve yönetici hemşirelerin ayrılma konusunda alacağı önlemlere ışık tutacak veriler sağlamak üzere yapılan bu araştırmanın amaçları şunlardır: 1)Üniversite hastaneleri ve özel hastanelerde 2005 ve 2006 yılları için gönüllü işgücü devir hızlarını saptamak. 2)Hemşirelerin işten ayrılma nedenlerini incelemek.Yöntem: Tanımlayıcı tipte yapılan araştırmada, işdevir hızlarının hesaplanması için 11 üniversite hastanesi ve iki özel hastane; işten ayrılma nedenlerinin saptanması için 150 hemşire örnekleme alınmıştır. İşten ayrılan hemşirelere kartopu yöntemi ile ulaşılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak hemşirelerin kişisel özellikleri ve ayrılma nedenlerine yönelik soruları içeren anket formu kullanılmıştır. Araştırma verileri, yüz yüze, telefon görüşmesi ve e-posta yoluyla toplanmıştır. Toplanan veriler, bilgisayarda SPSS 11.0 paket programı kullanılarak, tanımlayıcı istatistikler ve ki-kare analizi ile değerlendirilmiştir.Bulgular: Üniversite hastanelerinin işdevir hızları, 2005 yılında kadrolu hemşireler için %0.51- %7.25; sözleşmeli hemşireler için %1.52-%15.82; 2006 yılında kadrolularda %0.34-%5.59; sözleşmelilerde %1.51-%33.34 arasında değişmektedir. Özel hastanelerde ise 2005-2006 yıllarındaki işdevir hızları %20.96-%26.96 arasındadır. İşten ayrılmada ana nedenlerin çalışma koşullarının olumsuzluğu, iş yükü fazlalığı, yönetimden memnuniyetsizlik ve ücret düşüklüğü olduğu saptanmıştır.Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, sözleşmeli hemşirelerin işdevir hızlarının yüksek olduğunu ve çalıştıkları kurumlardan ayrılmalarında çalışma koşullarının önemini ortaya koymuştur.Hemşire devir hızının azaltılması için çalışma koşullarının iyileştirilmesi, yöneticilerin destekleyici olması ve ücretlerin iyileştirilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Background: Nursing has always been a profession that has had a high turnover rate. Therefore, under this circumstances the quality, the quantity and the cost of patient care has been influenced. For this reason, turnover rates and the reasons of this condition is the point that the managers must seriously focus on and produce effective strategies to solve this important health care problem.Aim: The aims of this research performed in order to provide data to clarify the measures that authorities may take to reduce the turnover rate among nurses and planning of nusing workforce are the followings;1)The determination of the voluntary turnover rate in private and university hospitals in 2005 and 2006, 2) The investigation of the reasons of nursing turnover.Methods: In this descriptive research, 11 university hospitals and two private hospitals were included to assess the turnover rate; 150 nurses were included to determination of the reasons of nurse turnover. The nurses who left their jobs were come into contact by using snowball method. So as to assess socio-demographic characteristics and turnover reasons of the nurses, a questionnaire was used. The data was obtained from a couple of ways such as face to face interview, phone-call, and e-mail. The data was evaluated by using SPSS 11.0 computer program.Findings: The resrearch results has proved the diversity between permanent staff and contractual staff; the nursing turnover rate for the permanent staff in university hospitals in 2005 is %0.51- %7.25; for contractual staff the rate is %1.52-%15.82; in 2006 for the permanent staff, turnover rate is %0.34-%5.59; for the contractual staff, the rate is %1.51-%33.34. On the other hand the nursing turnover rate in private hospitals is %20.96-%26.96 from 2005 to 2006. It has been determined that the negative condititions of the work environment, the excessive workload, the unsatisfaction from the management, and inefficient salary are the most common reasons of nursing turnover.Result: This research has shown that,when compared with the permanent staff, the nursing turnover rate especially among the contractual nurses is rather high and the work environment is an important cause of leaving job for them. Therefore, it has been suggessted that the increase in salaries, the improvement of the work environment, and the more supportive management can be the solution to reduce the turnover rate.