Bayan basketbolcularda bel egzersizlerinin, bel bölgsindeki temassız yaralanmaları önleyici etkisi
  1. Tez No: 242314
  2. Yazar: MURAT CANBAKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: bel egzersizleri, basketbol, elit bayan sporcular, back exercises, basketball, elite woman players
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Çalışmaya Fenerbahçe Spor Kulübünün alt yapı bayan basketbol takımlarındanyaşları 15 ile 20 arasında değişen 30 bayan sporcusu katılmıştır. 30 kişilik toplamgurubun içinden 15 kişinin oluşturduğu yıldız bayan takımının sporcuları (yaşortalaması 15,53{Yıl}, boy ortalaması 179,33{cm}, kilo ortalaması 65,88{kg})deney gurubu olarak seçilmiş ve düzenli bel egzersizleri yapmışlardır. Kontrolgurubu sporcuları (yaş ortalaması 17{Yıl}, boy ortalaması 179,53{cm}, kiloortalaması 67,21{kg}) ise yıldız Bayan (B) ve genç takım oyuncularından oluşmuşve bel ile ilgili fazladan bir egzersiz programına dâhil olmamışlardır. Tümsporcuların sezon içi ve sezon sonu olmak üzere; biodex system 3 makinesinde bel,karın ve sırt kaslarının 3 farklı açısal hızda (60°,180°,300°) ölçümleri yapılmıştır.Testlerde ki amaç sporcuların güç, kuvvet ve dayanıklılık gibi fiziksel durumlarıhakkında somut bilgi sahibi olmak ve 1. ile 2. Ölçümler arasındaki farkları objektifbir şekilde yorumlayabilmektir. Deney gurubunun sonuçlarında bel ve sırt kasgücüyle dayanıklılığını gösteren ekstansiyon ölçümlerinde 15 farklı parametrenin15'inde; karın ve göğüs kas gücüyle dayanıklılığını gösteren fleksiyon ölçümlerindeise 15 farklı parametrenin 6'sında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Toplamda 1. ve2. ölçüm sonuçlarına göre 30 farklı parametrenin 21'inde anlamlı bir farklılıkbulunmuştur. Kontrol gurubunun sonuçlarında bel ve sırt kas gücüyle dayanıklılığınıgösteren ekstansiyon ölçümlerinde 15 farklı parametrenin 1'inde; karın ve göğüs kasgücüyle dayanıklılığını gösteren fleksiyon ölçümlerinde ise 15 farklı parametrenin4'ünde anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Toplamda 1. ve 2. ölçüm sonuçlarına göre30 farklı parametrenin 5'inde anlamlı bir farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Participants were 30 women basketball players of Fenerbahce S.K between the ages15 and 20. Within this group of 30, 15 U16 players were selected to as theexperiment group whose age average is 15.33 (years), height average is 179.33 (cm)and weight average is 65.88 (kg). This experimental group was manipulated withregular back exercises. The control group was including the U18 players whose ageaverage is 17 (years), height average is 179.53 (cm) and weight average is 67.21(kg). The control group has not received any treratments or back exercises. Allparticipants had gone thru a baseline test at the start of season and another test at theend of the season by using the Biodex System 3 machine and got their back, core andlower back muscles were measured in terms of power and durability in 3 differentangles (60-180-300). The purpose of the tests are to get a baseline of each partiicpantand to be able to comment on the differences between the first and second testobjectively. The results for the experimental group, showing lower back and backmuscle power and durability based on extansion measurements 15 out of 15parameters were found significant. On core and chest muscles based on flexionmeasurements 6 out of 15 para, meters were found significant. İn total 21 out of 30parameters were found siginificant. İn the results of the control group, in extesionmeasurements showing the back and lower back muscle power and durability, only 1out of 15 paramter was found significant. On flexion measuremetns, based on chestand core muscles develoment, 4 out of 15 paramters were founf significant. İn total 5out of 30 different paramters were found significant.