Servikal vertebral kanalın yaşa bağlı değişiklikleri
age changes of vertebral servical canal
- Tez No: 242355
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENER ATIF AYDINLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Servikal vertebra, spinal kanal, vertebra gövdesi, yaş değişiklikleri
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Servikal bölgede omurga kanalı darlıklarını belirlemek için Torg oranı (gelişimsel sagittal çap/ verebra gövde çapı) yaygın olarakkullanılmaktadır. Farklı toplumlarda Torg oranı normal değerleri bildirilmişse de cins farkları ile yaşdeğişikliklerini bildiren çalışmalar azdır. Çalışmamızın amacı servikal omurga kanalının toplumumuzdakinormal değerlerini elde etmektir. Çalışmamızda, Van ilimizde bulunan Eğitim-Araştırma HastaneleriRadyodiagnostik birimlerine müracaat eden şahısların radyografileri kullanıldı. Bu grafiler 104 erkek ve102 kadın şahısa ait olup boyun bölgesine ait hastalık ve travma gibi patolojiler ile hastalık hikayesibulunmayanlardan seçildi. Ölçümlerde, sagittal gelişim çapı (SGÇ) ve vertebra gövdesinin ön-arka çapı(VG) elde edilerek Torg oranları hesaplandı. Çalışmamızda; Torg oranı yalnızca yaş değişikliğigösterirken SGÇ yalnızca cinsiyet farkları gösterdi. VG ise hem yaş değişiklikleri hem de cinsiyet farklarıgösterdi. Çalışmamızda elde edilen sonuçların cerrahi öncesi bilinmesi servikal kanal hastalıklarındafaydalı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
The Torg ratio, sagittal developmental diameter (SGÇ)/ vertebral body diameter (VG), is used as a universal indicator of cervicalcanal stenosis. Normal values of this ratio have been established for subjects of different ethnicity, but thedifferences between genders and age changes have not been compared. The aim of our study is toestablish normal cervical spinal dimensions with age changes and to analyze the sex differences in ourpopulation. The radiographs obtained from 104 men and 102 women with no history or symptoms ofneck pathology selected from patients admitted to the Radiology department of the hospitals in Van werestudied. Measurements of the sagittal developmental diameter (SGÇ) and vertebral body diameter (VG)on the lateral cervical radiograph and calculation of SGÇ/VG (Torg ratio) were made. Our study indicatedthat: SGÇ and vertebral body diameter (VG) showed sex differences, and both VG and Torg ratiochanged with age. We believed that the knowledge of the results from our study may be useful before thecervical canal surgery.Key words. Cervical vertebra, spinal canal, vertebral body, age change