Frenk kimyonu (Carum carvi L.) uçucu yağ özütnün letal doz düzeyleri ve antienflamatuvar aktivitesinin deney hayvanları üzerinde araşıtırılması
The lethal dose levels of volatile oil extract of frenk cumin (Carum carvi L.) and investigation of anti-inflammatory effect on laboratory animals.
- Tez No: 242354
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜLYA ÖZDEMİR, Y.DOÇ.DR. HANEFİ ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Frenk kimyonu, uçucu yag, antienflamatuar aktivite, letal doz, fare, rat, Frenk Cumin, volatile oil, anti-inflammatory effect, lethal dose, mice, rat
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu tez çalısması ile Carum carvi L'nin uçucu yag özütünün deney hayvanları üzerinde, medyan letal dozu (LD50) ve antienflamatuvar aktivite yönünden incelenmesi amaçlandı. Letal doz çalısmasında 48 adet fare, antienflamatuvar etki çalısması için 56 adet rat kullanıldı. Carum. carvi L.uçucu yagının LD50 dozunun 2.022 ml/kg oldugu, 0.05 mg/kg % 27.56 inhibisyon, 0.10 mg/kg % 42.94 inhibisyon ve 0.15 mg/kg dozunda % 53 inhibisyon sagladıgı bu durum, indometazine göre zayıf, etodolakla denk bir antienflamatuvar etkiye sahip oldugu (EC50=0.096 ml/kg) gösterildi. Bundan sonraki çalısmalarda uçucu yag içerigini olusturan karvon, karveol, dihidrokarvon ve dihidrokarveol bilesikleri antienflamatuvar aktivite yönünden ayrıca çalısılabilir. Etkili bulunan bilesik veya bilesikler, etkili oldugu önceden bildirilen limonen ile birlikte, etki mekanizmalarının aydınlatılması amacıyla degerlendirilebilir. .
Özet (Çeviri)
In this study it was aimed to investigate aspects median lethal dose (LD50) and antiinflamatory activity of volatile oil by (Carum carvi L.). For this aim, 48 mice were used in lethal dose study and 56 rats were used for anti-inflamatory effect in study. The inhibition rates are 0.05 mg/kg, % 27.56, 0.10 mg/kg % 42.94, 0.15 mg/kg % 53.13 Carum carvi L. volatile oil and its LD50 dose was found to be 2.022 mg/kg. It has been reported that the lethal dose of volatile oil of Carum carvi L. was 2.022 ml/kg which was less effective than indomethacine but co-equal to the anti-inflamatory effect of etodolac (ED50=0.096 ml/kg). The compounds of volatile oil content carveol, dihydrocarvon and dihydrocarveol, will be studied in terms of their anti-inflammatory effects as well in the further researchs. The effective compound or compounds can be evaluated with liomonen, it is known as an efficacious compound, to alleviate their activity on this mechanism.