Deneysel diyabet oluşturulan ratlarda serum sitokin ve vitamin düzeylerinin incelenmesi
Serum cytokine and vitamin levels in experimental diabetic rats
  1. Tez No: 242394
  2. Yazar: METE YAZAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YETER DEĞER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Veteriner Hekimliği, Biochemistry, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Rat, Sitokinler, Vitaminler, Diabetes Mellitus, Rat, Cytokines, Vitamins
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Diabetes Mellitus insülinin salgılanma, etki gösterme veya her ikisinden kaynaklanan yüksek kan glikoz düzeyi ile karakterize olan bir metabolik hastalıklar grubudur. Bu çalışmada 7-8 haftalık, 180-210 g ağırlıkları arasında bulunan erkek Wistar-Albino rat kullanıldı. 25 adet STZ ile diyabet oluşturulmuş rat çalışma grubunu oluştururken, kontrol grubu olarak 15 adet sağlıklı rat kullanıldı. Çalışmada serum IL-1ß, IL-2, IL-6 ve IL-10 sitokinleri ile retinol, ?-tokoferol ve vitamin D3 düzeylerinin araştırılması amaçlandı. Serum sitokin düzeyleri ELISA ve serum vitamin düzeyleri HPLC ile saptandı. Serum IL-1ß, IL-6 ve IL-10 sitokin düzeylerinde istatistiksel önem (p>0.05) gösterecek düzeyde değişim saptanmazken, serum IL-2 konsantrasyonunun diyabetik grupta kontrol grubuna göre azaldığı (p?0.05) görüldü. Gruplar arası serum vitamin düzeyleri incelendiğinde diyabet oluşturulan grupta kontrol grubuna göre retinol, ?-tokoferol ve vitamin D3 düzeylerinde düşüş (sırası ile p?0.05, p?0.07, p?0.05) olduğu saptandı. Sonuç olarak, sunulan çalışmada kontrollere göre hasta gruba ait serum sitokin düzeylerinde sapmaların meydana gelmesi, bu sitokinlerin Diabetes Mellitusun ortaya çıkmasında etki gösterdiğini ve vitamin düzeylerindeki azalmanın da bu vitaminlerin serbest oksijen radikallerini ortadan kaldırmak için kullanıldığının göstergesi olabilir. Bunun yanında vitamin D3 düzeyindeki azalmanın nedeni olarak vitamin D3'ün T hücre aktivasyonu inhibisyonunda, dolayısıyla Diabetes Mellitus oluşumunda etkili bazı sitokinlerin sekresyonunu engellemede kullanıldığı düşünülebilir. Elde edilen bu verilerin ışığında Diabetes Mellitusun teşhis ve patogenezinde yeni stratejiler geliştirilebileceği ve hasta diyetlerine retinol, ?-tokoferol ve vitamin D3 ilavesinin faydalı olacağı kanısına varılabilir.
Özet (Çeviri)
Diabetes Mellitus is a group of metabolic diseases characterized by high blood glucose levels, which result from defects in insulin secretion, or action, or both. Male Wistar-Albino rats, between 7-8 weeks old and weighing 180 to 210 g were used for animal studies. While STZ induced diabetic 25 rats formed the study group, 15 healthy rats constituted the control group. The aim of this study was to investigate serum concentrations of IL-1ß, IL-2, IL-6 and IL-10 cytokines and retinol, ?-tocopherol and vitamin D3 levels. Serum cytokine levels were evaluated by specific enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) and vitamin levels were established by high-performance liquid chromatography (HPLC). In this study, alterations detected between the diabetic and control groups of serum IL-1, IL-6 and IL-10 cytokine levels were not sufficient (p>0.05) to constitute a statistical importance. However, decreased IL-2 levels (p?0.05) were established in diabetic group in comparison with control group. When vitamin levels were researched, decreased retinol, ?-tocopherol and vitamin D3 levels were determined (p?0.05, p?0.07 and p?0.05, respectively) in diabetic group in comparison with controls. As conclusion, altered serum cytokine levels established in diseased group according to the controls in this study may indicate that cytokines have a part in appearance of Diabetes Mellitus and reduced vitamin levels may exhibit they used for disposal of free oxygen radicals. Besides, the reason of the reduced vitamin D3 levels may result from its functions in inhibition of the cytokine secretion that responsible for the existence of Diabetes Mellitus by hindering T cell activation. Consequently, the obtained data may provide new strategies for the pathogenesis and prognosis of Diabetes Mellitus and supplementation of retinol, ?-tocopherol and vitamin D3 to patient diets may be benefical.