Spor yapan ve yapmayan ergen öğrencilerin stresle başa çıkma düzeylerinin karşılaştırılması
Comparing the level of accomplishment the stress of the adolescent students doing sport and not
- Tez No: 242479
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, stres, ergenlik
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu betimsel çalışmada, spor yapan ve yapmayan ergen öğrencilerin stresle başa çıkma düzeylerinin karşılaştırılması amaçlandı.Araştırmaya Kayseri illinde spor yapan ergen öğrencilerden 100, spor yapmayan ergen öğrencilerden 100 toplam 200 öğrenci gönüllü olarak katıldı. Araştırmada ?Stresle başa çıkma ölçeği? ve ?Kişisel Bilgi Formu? veri toplama araçları olarak kullanıldı. 2008?2009 yılında gerçekleştirilen araştırmanın genel amacı çerçevesinde; cevapları aranan alt problemlere yönelik toplanan verilerin gerekli istatistiksel çözümleri için, SPSS (Statistical Packet for Social Sciences) 15.0 paket programı kullanıldı. Tanımlayıcı istatistik olarak frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma kullanılıp, Anova ve ki-kare korelasyon analizlerinden yararlanıldı.Araştırma sürecinde belirlenen verilerin analiz edilmesi ile aşağıdaki sonuçlar elde edildi:Spor yapan ve yapmayan ergen öğrencilerin aktif başa çıkma alt boyutunda anlamlı bir farklılık bulunamadı.Kaderci yaklaşım boyutunda sporcularla sporcu olmayan ergen öğrenciler arasında anlamlı bir farklılık çıkmıştır. Spor yapan öğrencilerin, spor yapmayan öğrencilere göre kaderci yaklaşım boyutunun ortalaması daha düşük çıkmıştır. Sosyal desteğe başvurma boyutunda sporcularla sporcu olmayanlar arasında anlamlı bir farlılık bulunamadı.Çaresizlik boyutunda Sporcularla sporcu olmayanlar arasında anlamlı bir farklılık çıkmıştır. Spor yapan ergen öğrencilerin, spor yapmayan ergen öğrencilere göre çaresiz yaklaşım boyutunun ortalaması daha düşük çıkmıştır. İyimser yaklaşım alt boyutunda spor yapan ergen öğrenciler ile spor yapmayan ergen öğrenciler arasında anlamlı bir farlılık bulunamadı. Geri çekilme yaklaşımı alt boyutunda spor yapan ergen öğrenciler ile spor yapmayan ergen öğrenciler arasında anlamlı bir farlılık bulunamadı. Kendini suçlama alt boyutunda Sporcularla sporcu olmayanlar arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur.Spor yapan ergen öğrencilerin, spor yapmayan ergen öğrencilere göre kendini suçlama alt boyutunun ortalaması daha düşük çıkmıştır. Doğaüstü güçlerden yardım isteme alt boyutunda sporcularla sporcu olmayanlar arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Spor yapan ergen öğrencilerin, spor yapmayan ergen öğrencilere göre doğaüstü güçlerden yardım isteme alt boyutunun ortalaması daha düşük çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to compare that the level of accomplishment the stres of the adolescent students doing sport and not.As 100 adolescent students doing sport and 100 adolescent students not doing sport, total 200 students joined this research voluntarily in Kayseri.It has used ?Measure of accomplishment the stres? and ?Form of personel information? as the equipment of packing data .In framework of the common aim of research that is implemented between 2008-2009, for the essential statistical solutions of datas that picked up about the lower problems looking for the answers, SPSS (Statistical Packet fos Social Sciences) packet programme has used.As the descriptive statistic frekans, percentage, arithmetical average and standard refracting have used and utilized Anova and Chi-square correlation.In research process, has attained the results below as analized that determining datas .It could not be found out the significant difference at the lower level of active accomplishment of adolescent students doing sport and not.There is a significant difference between athletic and non-athletic adolescent students in the fatalistic approach format. The average of fatalistic approach format of the students which doing sport lower than not doing.It has not found out a significant difference between athletic and non-athletic ones in the format of appealling social aid The lower format of the withdrawing approach, it has not found out also a significant difference between the adolescent students doing sport and not.It has found out a significant difference between athletic and non-athletic ones in the lower format of selfreproach.The average of the format of the lower selfreproach of the adolescent students doing sport is lower than not doing sport ones. It has found out a significant difference between athletic and non-athletic ones in the format of invoking from the supernatural forces. The average of lower format invoking from the supernatural forces of the adolescent students doing sport is lower than not doing sport ones.Key word : Sport, stres, puberty