Ratlarda oluşturulan parasetamol hepatotoksisitesi üzerine flumazenilin terapotik etkinliğinin araştırılması
The therapeutic effects of flumazenil for paracetamol hepatotoxicity in rat models
- Tez No: 242482
 - Danışmanlar: PROF. DR. HALİT MADENOĞLU
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
 - Anahtar Kelimeler: Flumazenil, Hepatotoksisite, Parasetamol, Flumazenil, Hepatotoxicity, Paracetamol
 - Yıl: 2009
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Parasetamol; terapotik dozlarda güvenle kullanılan analjezik birmaddedir. Yüksek doz alındığında hepatik nekroz ile sonuçlanan hepatotoksisiteyeneden olur. Parasetamolün etki mekanizması tam olarak açıklanamamıs olup, GABAreseptörleri üzerinden de etki edebileceği düsünülmektedir. Flumazenil ise;benzodiyazepin doz asımında da kullanılan, parsiyel agonist etkili bir benzodiyazepinreseptör antagonistidir.Bu çalısmada, ratlarda yüksek doz parasetamol ile olusturulan hepatotoksisiteüzerine farklı dozlarda flumazenilin etkilerini, karaciğer fonksiyon testlerini esas alarak,arastırmayı amaçladık.Materyal ve Metod: Arastırmada ağırlıkları 250?350 gr arasında değisen,Wistar albino türü toplam 49 rat kullanıldı. Ratlar her grupta 8 denek olacak sekilde,rasgele 5 gruba ayrıldı1. Gruptaki ratlara (Grup SF) serum fizyolojik,2. Gruptaki ratlara (Grup P) 3 gr/kg parasetamol,3. Gruptaki ratlara (Grup F0,1) 3 gr/kg parasetamol + 0,1 mg/kg flumazenil4. Gruptaki ratlara (Grup F1) 3 gr/kg parasetamol + 1 mg/kg flumazenil5. Gruptaki ratlara (Grup F10) 3 gr/kg parasetamol+ 10 mg/kg flumazenil verildi.Parasetamol ve SF, gastrik sonda yardımıyla 3ml volüm içerisinde, flumazenilise intraperitoneal enjeksiyon yoluyla verildi.Hepatotoksik etkileri arastırmak amacıyla 24. saatte parasetamol kan düzeyi,AST, ALT, LDH, ALP ve Bilüribin düzeyleri çalısıldı.Bulgular: Kan parasetamol düzeyi açısından gruplar arasında istatistiksel olarakanlamlı fark yoktu.IXGrup P deki AST, ALT, ALP, LDH, Total Bilüribin, Direkt Bilüribin kontrolgrubuna (Grup SF) göre ve Grup F0,1, Grup F1, Grup F10'a göre istatistiksel açıdananlamlı olarak daha yüksekti.Flumazenil verilen gruplar arasında AST, ALT, ALP, LDH, Total Bilüribin veDirekt Bilüribin düzeylerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir fark yoktu.Sonuç: Yüksek doz parasetamolün neden olduğu hepatotoksisitede; flumazenilin,tüm dozlarda karaciğer fonksiyonlarını gösteren enzimlerdeki yükselmeyi önlediğinigözledik. Bu sonuç, klinikte görülen parasetamol intoksikasyonunda flumazenilkullanılabileceği konusunda umut verici olmustur.
Özet (Çeviri)
Aim: Paracetamol is an analgesic agent which is used safely in therapeuticdoses. When it is taken with high doses, it causes hepatotoxicity which results withhepatic necrosis. Althought the effect mechanism of paracetamol has not been fullyexplained, it is thought that the drug is acting over GABA receptors. Flumazenil is abenzodiazepine receptor antagonist, which has partial agonist effects and used forbenzodiazepine overdose therapy.In this study, we aimed to investigate the effects of different doses of flumazenilon hepatotoxicity due to high doses of paracetamol with respect to hepatic functiontests.Material and method: 49 Wistar Albino Rats are used in the study, weighingbetween 250-350 grams. Rats were randomized into 5 groups as 8 rats in each group.Rats in Group 1 (Group SF) received serum physiologic,Rats in Group 2 (Group P) received 3 gr/kg paracetamol,Rats in Group 3 (Group F0,1) received 3 gr/kg paracetamol + 0,1 mg/kg flumazenil,Rats in Group 4 (Group F1) received 3 gr/kg paracetamol + 1 mg/kg flumazenil,Rats in Group 5 (Group F10) received 3 gr/kg paracetamol + 10 mg/kg flumazenil.Paracetamol and serum physiologic are given in volume via gastric catheter andflumazenil was given by intraperitoneal injection.For investigating the hepatotoxic effects, blood samples were taken on 24th hourfor determining paracetamol, AST, ALT, LDH, ALP and bilirubine levels.Results: There were no statistically difference between the groups with respectto paracetamol levels.XIIn Group P; AST, ALT, ALP, LDH, Total Biluribine and Direct Biluribinelevels were statistically higher than Group SF (control group), Group F0,1, Group F1and Group F10.There were no statistically difference between the flumazenil received groupswith respect to AST, ALT, ALP, LDH, Total Biluribine and Direct Biluribine levels.Conclusion: We observed that, all doses of flumazenil significantly improvedthe hepatic functions in hepatotoxicity due to high dose paracetamol. This is apromising result for flumazenil use in paracetamol toxicity.