Spor federasyonları yöneticilerinin stratejik planlama uygulamalarına ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluating the opinions of sport federation managers related to strategic planning
  1. Tez No: 242719
  2. Yazar: TOLGA SÖZEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN SUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor Yönetimi, Stratejik Yönetim, Stratejik Planlama, Spor Federasyonu, Sports management, Strategic Management, Strategic Planning, Sports Federation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Günümüzde önemli bir olgu olan sportif uygulamaların toplumda geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, stratejik planlama ile doğrudan ilişkilidir. Türkiye'de ki sporun şu andaki hedefleri ve gelecekteki hedeflerinin belirlenmesi açısından stratejik planlama üst düzey önem taşımaktadır. Dolayısıyla Türk spor teşkilatında stratejik planlamanın oluşturulması ve geliştirilmesi oldukça önemli olup, uygulanan stratejik yönetim ve planlamaya ilişkin uygulamaların hangi düzeyde ve ne kadar etkin ya da verimli yapıldığı, Türkiye'de ki sporun gelişimi açısından araştırılması gereken bir olgudurBu çalışmanın amacı; spor federasyonlarında çalışan spor yöneticilerinin uygulamakla sorumlu olduğu stratejik planlama uygulamalarının ve bu uygulamalara ilişkin görüşlerinin belirlenmesi ile spor federasyonlarının bugün için başarması gereken görevleri en iyi şekilde anlayıp anlamadıklarını ve gelecekte bulunacağı yerleri belirleyip belirlemedikleri ortaya konulmaya çalışılacaktırAraştırmada kullanılan araç, ?Strategic Futures Consulting Group Incorparated? tarafından kamu kurumlarındaki yöneticilerin stratejik planlama süreci hakkındaki görüşlerini değerlendirmek ve gelişim ihtiyacını belirlemek amacıyla geliştirilmiş ?Stratejik Planlama Değerlendirme Anketi? likert tipi ölçektir. Anket, İngilizce yabancı dil uzmanları tarafından Türkçeye çevrilerek uygulanmıştır. Ölçme aracı, unvanlarına göre 31 federasyon başkanı ve yardımcısı, 17 genel sekreter, 20 şef ve 39 spor federasyonlarında görev yapan aynı zamanda stratejik planlama sürecine etkin olarak katılmaları gereken uzmanlar olmak üzere toplam 107 spor federasyonu yöneticisine uygulanmıştır. Ölçme aracı, 5 bölümde incelenmektedir. Bunlar; ?Planlama Fonksiyonlarını Sürekli hale getirmek?, ?Stratejik Temelleri Saptamak?, ?Stratejik Tespitleri Yönetmek?, Stratejik Plan Geliştirme? ve ?Stratejik Plan Uygulamalarının Yönetimi?'dir. Anketin chronbach alpha güvenirlik katsayısı ; ? = .98 olarak saptanmıştır. Elde edilen verilerin analizi için anketin kendi değerlendirmesinin yanı sıra SPSS ( Statistical Package for Social Sciences) paket programı ile değerlendirmeye alınmıştır. Anketin kendi değerlendirmesi yapılmış ve bu çalışmada spor federasyonlarındaki yöneticilerin unvanlarına göre farklılıkların ortaya konulmasında Tek Yönlü Varyans Analizi ( One ? Way ? ANOVA ) kullanılmıştır. Varyans analizi sonucunda gruplar arasındaki anlamlı farklılıkların saptanması için ?Post ? Hoc? yöntem olarak ?Tukey? kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık için ise 0.05 anlamlılık düzeyi seçilmiştirSonuç olarak; Spor federasyonlarında çalışan yöneticilerin, stratejik planlama sürecine ilişkin görüşlerinde unvanlarına göre farklılıklar tespit edilmiş ve bu yöneticilerin uygulanan stratejik planlama sürecine ilişkin görüşlerinde, stratejik planlama sürecinin tüm safhalarında gelişim ihtiyacı olduğu ayrıca spor federasyonlarının bugün için başarması gereken görevleri tam olarak anlamadıkları ve gelecekte bulunacağı yerleri tam olarak belirleyemedikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Improving and expanding sportive applications, an important phenomena in today?s world, is directly related to strategic planning. Strategic planning is of major importance in determining sports present and future goals. Therefore, it is vitally significant to establish and improve strategic planning in Turkish sports community and to determine on what levels these strategies are carried out or whether they are carried out in effective ways for the improvement of Turkish sports environmentThe aim of this study is to determine the strategic planning applications that the sports coordinators working at sports federations are responsible for and their opinions on these applications together with understanding whether these federations comorehend their tasks to be accomplished at best and whether they have determined the exact position to be achieved in the futureThe instrument used in this very study, the likert type measure ?Strategic Planning Evaluation Questionnaire?, has been developed by ?Strategic Futures Consulting Group Incorparated? to evaluate the opinions of managers in governmental organizations on strategic planning process and to determine the need for improvement. The questionnaire has been applied through translation into Turkish by English language experts. The measurement tool has been applied to a total of 107 federation manager consisting of 31 federation presidents and vice-presidents, 17 secretary general, 20 chiefs and 39 experts. The measurement tool is examined in 5 sections. These are; ?making planning functions constant?, ?determining strategic basis?, ?governing strategic observations?, ?developing strategic plans? and ?governing strategic planning applications?. The questionnaire?s blabla reliability factor is blablö. Besides its own evaluation, the data has been analyzed using SPSS. Having evaluated the questionnaire itself, one-way ANOVA has been used to emphasize the rank-related differences of managers in sports confederations. In order to find out the meaningful differences between groups, ?Tukey? is used as a ?post-hoc? method with 0.05 meaning level has been chosen for statistical meaningfulnessAs a result, rank-related differences have been found out that in the opinions of managers working in sports federations on strategic planning process and that improvement is required in every phase of strategic planning process. Furthermore, sports federations are not totally aware of their tasks to be accomplisged at present and have not determined the exact position they need to be in the future.