Perkütan böbrek biyopsisi yapılan hastalarımızın retrospektif analizi
Our patient's retrospektive analysis of percutaneous kidney biopsy
  1. Tez No: 242789
  2. Yazar: MEHMET PALA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUDDUSİ CENGİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek biyopsisi, Renal biopsy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Böbrek biyopsisi böbreğin parankimal hastalıklarının tanısında, takibinde ve tedavisinin belirlenmesinde son derece önemli bir tanısal yöntemdir. Klasik laboratuar incelemeleri ve radyolojik teknikler kullanılarak bir çok parankimal hastalığın tanısı konulabilmektedir. Ancak hiçbir görüntüleme metodu ya da laboratuvar tetkiki ile histopatolojik tanı yapılamamaktadır. Bu nedenle, günümüzde böbrek biyopsisi tanı bakımından halen altın standart olarak kabul edilmektedir. Ultrasonografi (USG) eşliğinde yapılan perkutan böbrek biyopsisi (PBB) güvenle ve yaygın olarak kullanılmaktadır(1,2).Retrospektif yapılan bu çalışmada Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi (OMUTF) İç Hastalıkları Anabilim Dalı (A.B.D.), İç Hastalıkları ve Nefroloji Kliniğinde Ocak 2006-Eylül 2009 yılları arasında böbrek biyopsisi yapılan ve klinik bilgilerine ulaşılabilen 246 hasta alındı. Hastalara ait demografik ve klinik bilgiler, biyopsi endikasyonları ve sonuçları hasta dosyaları ve otomasyon sisteminden incelenerek öğrenildi. Böbrek kitlelerinden malignite nedeniyle yapılan biyopsiler ve transplante böbreğin değerlendirmesi için yapılan biyopsiler ile klinik bilgilerine ulaşılamayan olgular çalışma dışı bırakıldı. Hastaların yaş, cinsiyet, endikasyon, sonuçlar ve komplikasyonları karşılaştırıldı.Böbrek biyopsisi yapılan hastalarda en sık glomerüler hastalıklar (%74,8) tespit edildi. Primer GN oranı, sekonder GN'ten daha yüksekti. Hastalarda en sık biyopsi endikasyonu nefrotik sendromdu. En sık histopatolojik tanı MPGN iken, en sık sekonder glomerüler hastalık nedeni ise amiloidoz idi. Çeşitli endikasyonlar ile biyopsi yapılan hastaların %8,9'una tanı konulamadı.Çalışmaya alınan böbrek biyopsilerinin tamamı değerlendirildiğinde; %4,8'inde makroskopik hematüri, %20,8 de perirenal hematom, bir hasta da (%0,4) kanama sonrası nefrektomi yapıldı, takiben DIC'e giren hasta öldü. Çalışmamızda komplikasyon oranları mevcut diğer çalışmalara göre yüksek bulundu.Sonuç olarak; merkezimizde 4 yıllık dönemde yapılan böbrek biyopsilerini retrospektifolarak incelediğimiz çalışmanın sonuçları, literatürdeki uzun süreli, çok merkezli ve geniş biyopsi serilerini içeren çalışmalar ile uyumludur. Böbrek biyopsisi ile tanı konulan ve ülkemizde KBY'nin en önemli nedenlerinden olan glomerüler hastalıklarda güvenilir prognostik bilgi için takip süresi uzun, çok merkezli ve prospektif araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Renal biopsy is an extremely important diagnostic process in diagnosis, following up and determining the treatment of kidney?s parenchymal diseases. Many parenchymal diseases can be diagnosed by using classical laboratory analysis and radiological technics. But the histopathological diagnosis can not be get by any imaging method or laboratory technic. Therefore, currently, renal biopsy is still being admitted as gold standart in terms of diagnosis. Ultrasonography guided percutenous renal biopsy (PRB) is being used common and confidently.In this study that was performed as retrospectively, 246 patients whose renal biopsies were carried out in Ondokuz Mayıs University Medicine Faculty Internal Medicine and Nephrology Clinic between January 2006- September 2009 and that we could reach clinical informations were included. Patients? demographic and clinical informations, biopsy indications and outcomes were obtained by investigating their files and the automation system. The cases who were performed renal biopsy for renal malignancy or evaluating transplated kidney and the patients whose informations couldn?t be obtained were excluded. Age, sex, indications, outcomes and complications of patients were compared.In the patients that renal biopsy was carried out, glomerular diseases were determined as most common (%74.8). Primary glomerulonephritis rate was higher than secondary glomerulonephritis. In adults and old patients, the most common biopsy indicaton was nephrotic syndrome. Approximately at the half of the glomerular diseases, renal functions were normal before the biopsy. Whereas the most common histopathologic diagnosis was membrano proliferative glomerulonephritis, the most common secondary glomerular disease cause was amyloidosis. In 8,9 % of patients that was done biopsy by various indications, any diagnosis couldn?t be get.When all of the renal biopsies that are included to study are evaluated, macroscopic haematuria in 4,8 %, perirenal hematom in 20,8 % occured. And in one patient (% 0,4) nephrectomy was done after bleeding, and following that DIC developed and patient died. In our study, the complication rates were found higher comparing to other studies.Finally, the outcomes of the study which we analysed renal biopsies that were done in our center in a four-year term were consequent with the studies in literatures that include long-term, multicenter and wide biopsy serials. There is necessity to long follow term, multicenter and prospective researchs for confidential prognostic information in glomerular diseases which can be diagnosed by renal biopsy and that are one of the most important causes of chronic renal failure in our country.