Balon ölçümü yapılmadan ASD perkütan yolla kapatılmasının güvenilirliği ve etkinliği
The safety and feasibility of transcathater closure of atrial septal defect without balloon sizing
  1. Tez No: 242790
  2. Yazar: WESAM SALHA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GÖKTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: ASD, transkatater device, balon sizing, transözofageal ekokardiyografi, Atrial septal defect, transcatheter closure, balloon sizing, transesophageal echocardiography
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu çalışmada; ASD defekti transkatater yolla balon sizing yapılmaksızın kapatılmasının etkinliği ve güvenliğini araştırmak amacıyla 2007-2009 yılları arasında kliniğimizde gerçekleştirilen 158 hastanın işleminde (106 erkek, 52 kadın), (ortalama yaş:32±16, 14-76 yaşları arasında) görülen başarı oranı ve komplikasyon gelişimi değerlendirilmiştir. Hastaların onayı alındıktan sonra balon sizing yapılmadan ASD defekti ölçümü transözafegeal ekokardiyografi (TEE) ile ölçüldü, ardından ölçülen çapa 4-7 mm ilave edilerek device boyutu belirlendi. Ortalama işlem süresi 28±11.3 dk, ortalama atrial septal defekt çapı 22.6±8.1 (12-40 mm) idi. İşlem sonrası yaklaşık 6 aylık takipte 158 hastanın 153'ünde device başarılı bir şekilde yerleştirilmiştir. Takipte 3 hastada erken dönemde device embolizasyonu gözlendi, 3 hastada takipleri sırasında minimal rezidüel şant saptandı. Başarı oranı %94.9 olarak bulundu. Sonuç olarak balon sizing yönteminin transkatater yolla ASD kapatılmasında gerekli olmayabileceği, ASD defektinin ölçümü ve işlem sırasında yol göstermesi açısından TEE büyük bir başarı oranı ve düşük bir komplikasyon riskine sahiptir.
Özet (Çeviri)
To evaluate the safety and feasibility of transcatheter closure of atrial septal defect without balloon sizing a total of 158 patients (106 male, 56 female) aged 14-76 (mean:32±16) underwent transcatheter closure without balloon sizing was been followed respectively for 6 month with acceptance of patients. The size of defect was measured by transesophageal echocardiographic images (TEE). The size of device selected was generally 4-7 mm larger than the maximal diameter of defect. Mean procedure period was 28±11.3 minutes, mean atrial septal defect diameter 22.6±8.1 (12-40 mm). Total of 158 septal occluders were deployed in 153 patients. 3 patients were found to develope embolization of a device in the early period. Through following period 3 patients were found to develope residual minimal shunt. Successful closure rate was 94.9 %. At result balloon sizing maybe not necessary in transcatheter closure of ASD defects, TEE maybe using as guiding for transcathater closure with high success rate and low complication risks.