Hastayı algılama ve hasta kavramı oluşturma bağlamında türk ve fransız hekimlerin karşılaştırılması
How do Turkish and french physicians perceive patients, and what is the concept of patient in their minds? a comparative study
- Tez No: 242827
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SELİM KADIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Medical History and Ethics
- Anahtar Kelimeler: Hasta kavramı, Hasta-hekim ilişkisi, Tıp etiği, Sağlık sosyolojisi, Concept of patient, Patient-physician relationship, Medical ethics, Sociology of health
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Deontoloji ve Tıp Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Tez çalışması çerçevesinde Türk ve Fransız hekimlerin hastalarını nasıl algıladıkları ve zihinlerinde nasıl bir hasta kavramı oluşturdukları hakkında karşılaştırmalı bir değerlendirme yapılmıştır.Bu bağlamda 50 Türk ve 25 Fransız hekim üzerinde yürütülen araştırmanın sonuçları kısa ve genel olarak aşağıdaki gibi ifade edilebilir:Türk hekimler insani meziyetlerini ve zaaflarını işlerine daha fazla yansıtmakta, hastalarını kimi olumsuz niteliklere sahip ve yetersiz olarak değerlendirmekte, tıbbi ilişkide paternalist davranmaya eğilim göstermektedir.Fransız hekimler ise profesyonel kimliklerini ön planda tutmakta, hastalarının tıbbi ilişkide avantaj sağlayan nitelikleri taşıdığını düşünmekte ve onlardan bu ilişkide daha yüksek aktivite beklemekte, özerkliğe saygı konusunda duyarlı davranmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is a comparative study on Turkish and French physicians. It contains an evaluation of their perception of patient and the concept of patient in their mind.A research was carried out on 50 Turkish and 25 French physicians in this context, and the results, in short and in general, are shown below:Turkish physicians can not keep their human virtues and weaknesses away from their professional activities. They think that their patients are problematic and insufficient in the medical relationship, and have tendency to be paternalistic.On the other hand French physicians keep their professional identity in the forefront. In their opinion French patients have features that provide advantage in medical relationship. French physicians expect their patients to be more active in this relationship, and have a deep respect for patient autonomy.