Prematüritelik ve düşük doğum ağırlığının orta-uzun dönemde kan basıncı ve böbrek fonksiyonları üzerine etkisi
Effect of prematürity and low birth weight on blood pressure and renal functions in medium-and long term
  1. Tez No: 242855
  2. Yazar: İLKAY EVRİM ÖZDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ADNAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prematürite, düsük doğum ağırlığı, kan basıncı, böbrekfonksiyonları, Prematurity, Low Birth Weight, Blood Pressure, Renal Functions
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Prematürelik nedeniyle takip edilmis, bes yasını geçmis çocukların kan basıncıve böbrek fonksiyonları açısından değerlendirilerek prematürelik ve/veya düsük doğumağırlığının orta-uzun vadede kan basıncı ve böbrek fonksiyonları üzerine etkilerinindeğerlendirilmesi amaçlandı.Materyal ve metod: Hastanemiz kayıtları retrospektif olarak incelenerek 2000-2004yıllarında prematürelik nedeniyle takip edilen 104 çocuk çalısmaya alındı. Genel fizikmuayeneleri yapılıp, kan ve idrar elektrolitleri çalısılarak böbrek fonksiyon testlerihesaplandı.Yirmidört saatlik ambulatuvar kan basıncı ölçümleri yapılarak, ultrasonografik olarakböbrekler değerlendirildi.Bulgular: Yüzdört çocuğun 48'i kız, 56'sı erkek olup yasları 5-9.8 yıl arasındadeğismekteydi. Çocukların üçünde büyüme geriliği, besinde obezite vardı.Hepsinin BUN ve kreatinin değerleri normal sınırlarda olup, ikisinde hafif hiponatremi,altısında hiperkalsemi, birinde hipomagnezemi, birinde hipofosfatemi, altısındahiperfosfatemi, 20'sinde hipoürisemi vardı.Altı çocukta GFH'de hafif azalma belirlendi. Çocukların ikisinde idrarda fosfor,dördünde sodyum, sekizinde potasyum, 47'sinde magnezyum, 11'inde protein, 15'indekalsiyum, altısında ürik asid atılımında artıs belirlendi.?kiyüzsekiz böbreğin ultrasonografik değerlendirmesi sonucunda böbreklerin hiçbirindeanatomik patoloji tespit edilmemekle birlikte, 59 böbrek boyutu kendi yas grubuna görebeklenen değerden düsüktü.Çocukların hepsinde elle ölçülen anlık ilk kan basınçları normaldi. Ambulatuvar kanbasıncı aletiyle 24 saatlik ölçüm sonucunda 10 çocukta sistolik, 14'ünde diyastolik,dokuzunda ise ortalama kan basıncı düzeyleri 95 persentilin üzerindeydi. Kan basıncıyladoğum boyu, VK?, doğum ağırlığı, gebelik yas ve böbrek boyutları arasında istatistikselolarak anlamlı pozitif iliski bulundu.Sonuç: Prematürite ve/veya düsük doğum ağırlığı ile doğan çocuklarda yasamın ileridöneminde klinik olarak önemli olmasa da kan basıncında yükselme ve böbrekfonksiyon testlerinde anormallikler belirlenebilir. Bu çocukların gerek kan basıncıgerekse böbrek fonksiyon testlerinin belirli aralıklarla kontrol edilmesi, olasıhipertansiyon veya böbrek fonksiyon bozukluklarının erken dönemde yakalanmasınayardımcı olabilir. Bununla birlikte çalısmamızda ölçümlerin tek defalık yapılmasıçalısmamızın zayıf yönüdür ve bu ölçümlerin birkere daha yapılarak verilerin kontroledilmesi ve kuvvetlendirilmesi gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to asses effects of prematurity and/or low birth weight on bloodpressure and renal functions in medium- and long-term by evaluating the children olderthan 5 years who were previously monitored for prematurity and/or low birth weight.Materials and methods: 104 children who were monitored for prematurity in ourcenter between 2000 and 2004 were enrolled to study retrospectively by evaluatinghospital records. Physcial examination was done and renal function tests werecalculated from urine and blood analysis. 24-hour ambulatory blood pressuremeasurement was performed and kidneys of the children were examined by ultrasound.Findings: There were 48 girls and 56 boys, aged between 5 and 9.8 years. Growthretardation was found in three and obesity in five of the children.While BUN and serum creatinine values were in normal ranges in all children, mildhyponatremia was determined in 2 children, hypercalcemia in six, hypomagnesemia inone, hypophosphatemia in one, hyperphosphatemia in six and hyperuricemia in 20.Six children had mild reduction in GFR. Increased phosphorus excreation in urine wasfound in two children, natriuria in four, kaliuria in eight, magnesiuria in 47, mildproteinuria in 11, calciuria in 15 and uricosuria in six children. In the ultrasoundevaluation of 208 kidneys, renal heights in 59 kidneys were found smaller than expectedvalues in same age group.Blood pressures measured the manually at presentation were within normal ranges.Twenty-four hours ambulatory blood pressure monitoring was performed in all children.Mean systolic blood pressure measured was higher than 95 precentile in 10 childrenwhereas diastolic and mean aretrial preassures were higher than 95 percentile in 14 and9 children, respectively. Statistically significant positive relationships were foundbetween blood pressure and BMI, birth weight, gestational age and kidney size.Conclusion: Even if it isn?t clinically significant, children who were born as prematureand/or with low birth weight may have increased blood pressure and impaired renalfunctions in advancing years. Periodic monitoring of blood pressure and renal functionsmay be helpful to early detection of possible hypertension and renal dysfunction.However, results based on a single measurement are the weakness of our study and webelieve that data should be checked and enhanced by performing these measurementsonce again.