Hemophilus influenza tip B'ye karşı temel aşılama sonrası immün yanıt ve aşılananlarda yan etki sıklığı
The immun answer against to hemoplus influenzae type b after primer vaccination and the frequency of side effect in vaccinated
- Tez No: 242856
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK BEYAZOVA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hib aşısı, Hib aşısının istenmeyen etkileri, Hib aşısının immunojenitesi, Hib vaccine, Hib vaccine?s side effects, Hib vaccine?s immunogenicity
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Son 3 yıl içinde rutin bebek aşılama takvimindeki değişikliklerin aşıların istenmeyen etkilerinin görülme sıklığına etkisini(1) ve değişik şemalarla aşılanan çocukların anti-PRP düzeyleri arasındaki farklılığı(2) belirlemektir. Bu amaçla 2006 (DBT+OPV), 2007(DBT+Hib+OPV) ve 2008 (DTaB/Hib/IPV karma aşı) yıllarında aşılanan bebeklerde aşı istenmeyen etkileri soruşturulmuş ve 2007 yılında aşılananlarda (Hib aşısı, DBTve OPV aşıları ile eş zamanlı ancak farklı yerden uygulandı) gelişen immun yanıt, 2008 yılında aşılananlarda (DTaB/IPV/Hib karma aşısı uygulandı) gelişen yanıtla karşılaştırılmıştır.Gereçler ve yöntem: Aşı yan etkilerini betimleyen kesitsel tanımlayıcı araştırma rastgele örnekleme ile seçilmiş 2, 3, 4, 6 ve 18 aylık 2440 sağlam çocuk üzerinde yapıldı. Aşılanmanın hemen sonrasında ailelere üç gün süre ile aşı istenmeyen etkilerini kaydedecekleri bir form verildi. 3. gün araştırmacı tarafından telefonla formdaki bilgiler toplandı. Anti Hib PRP-T düzeyleri araştırması için Hib aşısı DBT aşısı ile eşzamanlı olarak ancak ayrı bir enjeksiyonla yapılan 145, DaBT aşısı içinde karma olarak yapılan 204 ve ilk aşılanmada Hib aşısını ayrı olarak alan ve daha sonraki dozları karma aşı olarak uygulanan 100 olmak üzere toplam 449 çocukta 3. aşıdan 6 ay sonra anti- PRP-T antikorları ELIZA yöntemiyle ölçüldü.Bulgular: DTB+OPV aşıları ve DTB+OPV+Hib aşıları yapılan gruplar arasında tüm aşı istenmeyen etkileri yönünden anlamlı bir fark saptanamazken, DTaB/IPV/Hib içeren karma aşı yapılan tüm istenmeyen etkiler her iki gruptan da önemli biçimde düşük olarak gözlendi. Hib aşısının karma aşı içinde uygulanması durumunda oluşan antikor yanıtı DBT ile aynı anda ancak ayrı yerden uygulandığında oluşan yanıttan düşük bulundu.Sonuç: Hib aşısının takvime eklenmesi istenmeyen etki sıklığında artma yapmamıştır. Asellüler boğmaca içeren 5'li karma aşısının istenmeyen etkileri önceki aşılara göre daha düşük bulunmuştur. Hib aşısı ise tek başına uygulandığında karma aşı içinde uygulandığı duruma göre daha immunojenik bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The of this study to state that firstly, in the last three years, the changes of the rutin child vaccination date on the effects of frequency side effects of vaccination and secondly the differences among the level of anti PRP for inoculated children with the different vaccination date, With this aim, vaccine side effects on the children inoculate in the mixed vaccination years, 2006 (DTB+OPV), 2007 (DTB+Hib+OPV) and 2008 (DTaB/Hib/IPV) are investigated and occuring immun answers for the children inoculated in 2007 ( Hib, and DTB and OPV are been vaccinated in the sama time but on different parts) is comparad with the occuring answer for the cildren vaccinated in 2008 ( DTaB/ Hib / IPV mixed vaccines is vaccinated)Materials and tecnique: This study which is invested the side effects of vaccine is done on the 2440 healtly children who are 2,3,4,6 and 18 months old. After vaccination, It is given a form which the families write the side effects of vaccine in the first three days. In the third day , the assistant collects the information on the form by phone. Vaccinated with Hib and DTB in the same time but by the different enjections. 204 children ara vaccinated with the mixed vaccine including DTaB vaccine and 100 children are vaccinated the other doses as the mixed vaccine. Anti PRP-T anticors are tested on the aII of these 449 children by using ELIZA after 6 months form the third vaccine for anti Hib PRP-T levels.Diagnosis: when It is not faund an important diffence among the groups who are vaccinated DTB +OPV and DTB+Hib+OPV in the point of view of the vaccine side effecets , these side effects of the children vaccinated with mixed vaccine including DTaB/ Hib / IPV are seen less importand than the other two groups. Anticor effect which is occured in the situation that Hib vaccine in done in the mixed vaccine is faund lower that the in the situation that It is done with DTB in the same time but on the different parts of bady.Result: To add Hib in the vaccine date do not increase the frequency of the side effects. According to bifore vaccines, the side effects of 5 mixed vacccine including acellular pertusis. When the Hib vaccine vaccinated seperately it is found more than immunojenic from the mix vaccinete