Astım atağındaki hastalarda atak tedavisinde sistemik kortikosteroidler ile yüksek doz inhale kortikosteroidlerin etkinliğinin karşılaştırılması
Efficacy of high dose inhaled fluticasone compared with systemic corticosteroid in children with an acut asthma exacerbation of asthma
  1. Tez No: 242925
  2. Yazar: ÜNAL ULUCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KESKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, Astım atağı, Inhale fluticazon, Sistemik kortikosteroid, Asthma, Asthma exacerbation, Inhaled fluticasone, Systemic corticosteroid
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Astım öksürük, hırıltı ve nefes darlığı atakları ile seyreder. Ataklar hastalığın morbiditesini, mortalitesini ve maddi yükünü belirler. Orta ve ağır şiddetteki astım atağının tedavisinin en önemli kısmını uygun oksijenizasyon, inhale ? 2 agonistlerin sık kullanımı, antikolinerjik ilaçlar ve sistemik kortikosteroidler oluşturmaktadır. Bununla birlikte sistemik kortikosteroidlerin tekrarlayan kürler şeklinde kullanımının güvenilirliği ile ilgili şüpheler bulunmaktadır. Bu nedenle astım atağında yüksek doz inhale kortikosteroidlerin kullanımı ile ilgili çalışmalar ilgi çekmektedir. Astım atağında inhale kortikosteroidlerin kullanılmasının plaseboya göre hastaneye yatma oranlarını azalttığı gösterilmiştir.Hastalar tedavi öncesinde ve 1X4000 ?g inhale flutikazon veya 1 mg/kg oral metilprednisolon tedavisinden sonra birer saat aralıklarla dört saat boyunca astım skoru, FEV1 (birinci saniyede üflenen zorlu ekspiratuar hacim) ve PEF (zirve ekspiratuar akım) değerleri ile takip edildi. Birincil sonuç hastaneye yatış oranı, ikincil sonuçlar ise astım skoru, FEV1 PEF sonuçları ve oksijen saturasyonu ile değerlendirildi. Çalışmaya flutikazon grubundan 35, metilprednizolon grubundan 27 hasta alındı.Hastaların geliş anı ile ve tedavinin dördüncü saati ve hastaların rahat olduğu dönem arasında astım skoru FEV1, PEF değerleri ve oksijen saturasyonlarında anlamlı düzelme saptandı.Sonuçta yüksek doz inhale flutikazon ile sistemik metilprednizolon tedavisinin, astım skoru, FEV1, PEF ve oksijen saturasyonu parametreleri ile yapılan karşılaştırmada atak tedavisindeki etkinlileri ile ilgili bir fark saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Asthma exacerbations occur with cough, wheezing, and dispne. Asthma exacerbations are important for morbidity, mortality and burden of asthma. Adequate oxygenation, frequent use of aerolized ß2 adrenergic agonists, anticolinerjik drugs and systemic corticosteroids are the mainstay of therapy for moderate and severe diseases. However, there is concern about safety of repetitive courses of systemic corticosteroids. Studies about using about high dose inhaled corticosteroid treatment for acute asthma is interested recently. Inhaled corticosteroids are potentially efficacious for hospitalization compare to plasebo during asthma exacerbation.Children will be evaluated for four hours at one hour intervals by asthma score, forced expiratory volume in one second (FEV1) and peak expiratory flow (PEF) before and after treatment with 4000 ?g of inhaled flutikasone or 1 mg of oral methylprednisolone per kilogram of body weight.Primary outcome of this part of the study is hospital admissions and secondary outcomes are asthma score, forced expiratory volume in one second (FEV1), peak expiratory flow (PEF) and oxygen saturation. In this study we have evaluated 35 patiens for fluticazon group, 27 patiens methylprednizolon group.Compare to admission time and fourth hour of treatment and well being of patient there was improvement in asthma score, FEV1, PEF and oxygen saturation.Finally during asthma exacerbation compare to high dose inhaleted fluticasone and systemic methylprednisolon treatment there was no differevce with asthma score, FEV1, PEF, oxygen saturation.