Subaraknoid kanama sonrası nitrik oksit düzeyindeki değişimlerin amperometrik yöntemle gösterilmesi
Amperometric measutrement of nitric oxide level after experimental subarachnoid hemorrhage
- Tez No: 243283
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜNAL ÖZÜM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Nitrik oksit, Subaraknoid kanama, Amperometrik ölçüm, L-arjinin, Nitrik oksit sentaz, Nitric oxide, Subarachnoid hemorrhage, Amperometric method, L-arginine, Nitric oxide synthase
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
L-argininden nitrik oksit sentaz (NOS) enzim ailesi aracılığı ile sentezlenen nitrik oksit (NO) bir çok fizyolojik sistemdeki ana düzenleyici moleküldür. Subaraknoid kanama (SAK) sonrasındaki fizyopatolojik süreçte NO'in önemli rol oynadığı bilinmektedir. Yakın zamana kadar metabolitlerindeki değişikliklerin analizi ile belirlenebilen NO düzeyi artık dokularda amperometrik yöntem ile doğrudan ölçülebilmektedir.Bu çalışmada deneysel SAK oluşturulan tavşanların sağ frontal subkortikal NO düzeyleri amperometrik yöntemle ölçülmüştür. Serum fizyolojik (SF) ve 7- aminoguanidin infüzyonları yapılan iki grup tavşanda SAK öncesinde, SAK'dan hemen sonra ve takip eden 1., 2., 3. ve 4. günlerde beyin dokusunda NO düzeyleri ölçülmüştür.SF infüzyonu yapılan deneklerde SAK'dan hemen sonra beyin dokusunda NO miktarında anlamlı düşme, 1. günde anlamlı yükselme tespit edilmiş, 7-aminoguanidin verilen deneklerde SAK'dan hemen sonra ve SAK sonrası 4. günde beyin dokusunda NO miktarında anlamlı düşme tespit edilmiştir.Bu çalışma beyin dokusundaki NO düzeyinin amperometrik yöntemle doğrudan ölçülebildiğini göstermiştir. Elde ettiğimiz sonuçlar, SAK'dan hemen sonra beyin dokusunda NO eksikliğinin meydana geldiğini ve takip eden süreçte immünolojik NOS enziminin aktivitesinin arttığını ve endotelyal NOS aktivitesinin ise azaldığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Nitric oxide (NO) is a potent regulatory molecule in many physiological systems, synthesized via L-arginine oxidation by family of nitric oxide synthase (NOS). It is known that NO plays important role in physiopathological processes after subarachnoid hemorrhage (SAH). While determination of NO level has been decided by analyses of NO metabolites in different samples until now, recently NO is measured directly by amperometric method.In this study, right frontal subcortical NO level was measured in rabbits with experimental SAH by amperometric method. NO levels were measured in two groups of rabbits which received saline and 7-aminoguanidine before and immediately after SAH, and also 1, 2, 3, and 4 days after SAH.It is found that NO level significantly decreased immediately after SAH, significantly increased on 1st day of SAH in saline infusion group. NO level decreased immediately after SAH and on 4th day of SAH in 7- aminoguanidine group.This study shows that NO can be measured directly by amperometric method. Our results show that NO decreases immediately after SAH, immunological NOS is induced and endothelial NOS is inhibited in days following SAH.