Astımlı çocukların ve annelerinin depresyon ve kaygı düzeylerinin değerlendirilmesi
Asthmatic children and their mothers depression and anxiety levels
  1. Tez No: 243377
  2. Yazar: ŞEHMUS SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M.FUAT GÜRKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, Depresyon ve Anksiyete, Asthma, Depression and Anxiety
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Giriş ve Amaç: Bronşiyal astım kronik hava yolu inflamasyonu sonucu gelişen bronşiyal aşırı duyarlılık ile karakterize kronik bir çocukluk çağı hastalığıdır. Kronik hastalığa sahip çocuklarda ve annelerinde depresyon ve anksiyete sıklığının arttığını destekleyen yayınlar olup üniversitemizde takip edilen astımlı çocukların ve annelerinin depresyon ve kaygı düzeylerini saptamayı amaçladık.Olgular ve Yöntemler:Çalışma grubu olarak elli astımlı çocuk ve annesi, elli diyabetli çocuk annesi, elli akut üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuk annesi ele alınırken kontrol grubu olarak elli sağlıklı çocuk ve annesi araştırmaya alınmıştır. Araştırmamız toplamda iki yüz anneyi ve yüz çocuğu kapsamaktadır. Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan Görüşme Formu ile Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği , Çocuklar için Depresyon Ölçeği ve Çocuklar için Sürekli Kaygı envantörü kullanılarak toplanmıştır.Bulgular: Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeğine göre yapılan değerlendirmede astımlı çocukların annelerinin %52 `sinde, diyabet çocukların annelerinin %50'sinde, üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocukların annelerinin %28'inde, sağlıklı çocukların annelerinin %22'sinde depresyon puanı 7'nin üstünde (anlamlı) çıkmıştır. Çalışma grupları annelerin depresyon puanına göre istatistiksel olarak değerlendirildiğinde astımlı çocukların anneleri ile diyabet çocukların anneleri arasında anlamlı farklılık tespit edilmez iken (p>0,05), astımlı çocukların anneleri ile üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocukların anneleri ve sağlıklı çocukların anneleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi(p=0,002).Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeğine göre yapılan değerlendirmede astımlı çocukların annelerinin %46`sında, diyabetli çocukların annelerinin %44'ünde, üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocukların annelerinin %26'sında, sağlıklı çocukların annelerinin %24'ünde anksiyete puanı 10'un üstünde (anlamlı) çıkmıştır. Çalışma grupları annelerin anksiyete puanına göre istatistiksel olarak değerlendirildiğinde astımlı çocukların anneleri ile diyabet çocukların anneleri arasında anlamlı farklılık tespit edilmez iken (p>0,05), astımlı çocukların anneleri ile üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocukların anneleri ve sağlıklı çocukların anneleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi(p=0,031).Çocuklar için Depresyon Ölçeği uygulanarak yapılan çalışmada astımlı çocukların depresyon düzeyleri sağlıklı çocukların depresyon düzeylerinden yüksek saptandı ve istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi(p=0,001)Çocuklar için Sürekli Kaygı Envantörü uygulanarak yapılan çalışmada astımlı çocukların kaygı düzeyleri sağlıklı çocukların kaygı düzeylerinden yüksek saptandı ve istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi(p=0,001)Sonuçlar: Yapılan çalışmada astımlı çocukların ve annelerinin depresyon ve anksiyete düzeylerinin arttığı saptanmıştır. Astımlı çocuğun takip ve tedavisinde ailelere bu yönde verilecek destek gerek astımlı çocuğun tedavisinin en iyi şekilde sürdürülmesine gerekse de hekim hasta yakını diyaloğunun en uygun şekilde yürütülmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Bronchial asthma is a chronic air route inflamation developed by bronchial sensitivity and characterized as a chronic childhood disease. Children with chronic diseases and their mothers show depression and anxiety incidences, which are supported by publications. In that regard, we aimed here at our university to observe asthmatic children and their mothers? depression and anxiety levels.Cases and Methods: : In the study group, we included fifty asthmatic children and their mothers, fifty diabetic children's mothers, fifty mothers who had children with acute upper respiratory infection. In the control group fifty healthy children and their mothers were observed for this study. The research covered two hundred mothers and a hundred children. Data was collected by the researchers using the Interview form, the Hospital Anxiety and Depression Scale, Depression Scale for Children and Continuous Anxiety Inventory Children.Findings::According to Hospital Anxiety and Depression Scale, the assessment showed that 52 percent of the mothers with asthmatic children, 50 percent of the mothers with diabetic children, 28 percent of the mothers with upper respiratory infection and 22 percent of the mothers with healthy children had the depression score of 7 above (significant). In the study group, mothers with asthmatic children and mothers with diabetic children showed no statisticaly significant difference (p>0,05), while mothers of asthmatic children and mothers of children with respiratory infection and mothers of healthy children showed statisticaly significant difference (p=0,02).According to Hospital Anxiety and Depression Scale, the assessment showed that 46 percent of the mothers with asthmatic children, 44 percent of the mothers with diabetic children, 26 percent of the mothers with upper respiratory infection and 24 percent of the mothers with healthy children had the anxiety score of above 10 (significant). In the study group, mothers with asthmatic children and mothers with diabetic children showed no statisticaly significant difference (p>0,05), while between mothers of asthmatic children and mothers of children with respiratory infection and mothers of healthy children showed statisticaly significant difference (p=0,031).Using the Depression Scale for children , findings showed that asthmatic children?s depression level was higher than the healthy children?s depression level and statistically showed a significant difference (p=0,001).Continuous Anxiety Inventory for Children , on the other hand, revealed that asthmatic children?s depression level was higher than the healthy children?s depression level and statistically showed a significant difference (p=0,001).Results: The study concluded the asthmatic children and their mothers? depression and anxiety levels were increased. It has been determined that during the follow-ups and treatments of children with asthma, giving support to the families will help and improve both the patients? treatment process and the dialog between doctor and patients? relatives.