Kreatin değerleri yüksek obstrüktif üropatili hastalarda renal difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme bulguları
Diffusion-weighted magnetic resonance imaging (DW-MRI) of the kidneys in patient with elevated serum creatinine obstructive uropaty
  1. Tez No: 243420
  2. Yazar: FİTNET SÖNMEZGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A.Y. ERKİN OĞUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Difüzyon manyetik rezonans görüntüleme, hidronefroz, ADC, eko-planar görüntüleme, böbrek, Diffusion magnetic resonance imaging, hydronephrosis, ADC, echo-planar ımaging, kidney
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmanın amacı, kreatin değerleri yükselmiş obstrüktif üropatili olgularda Diffüzyon Ağırlıklı Manyetik Rezonans Görüntüleme (DA-MRG) tekniği kullanılarak böbreklerde, aşikar difüzyon katsayısı (ADC = Apparent Diffusion Coefficient) değerlerini saptamaktır.Hidronefrozlu 50 olgu ve kontrol grubunu oluşturan 26 sağlıklı gönüllüden, difüzyon ağırlıklı eko-planar (EPI) görüntüler alındı. Böbreklerin b100, b600 ve b1000 değerleriyle ADC ölçümleri gerçekleştirildi.Hidronefrozlu olgularda böbreklerin ortalama ADC değerleri; b100, b600 ve b1000 değerleri için sırasıyla; 3.10±0.56x10-3, 2.45±0.55x10-3, 1.87±0.26x10-3mm2/sn bulunmasına karşın, kontrol grubundaki sağlıklı gönüllülerin normal böbreklerinde ortalama ADC değerleri ise; b100, b600 ve b1000 değerleri için sırasıyla; 3.55±0.29x10-3, 2.67±0.49x10-3, 2.09±0.19x10-3mm2/sn bulundu.Sonuçta; hidronefrotik böbrekte Renal parankim ADC değerleri için normal böbreklere göre anlamlı biçimde düşük olduğu saptandı. Böbreklerin difüzyon ağırlıklı eko-planar görüntülemesi, böbrek fonksiyonları hakkında önemli bilgi vermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to measure Apparent Diffusion Coefficient (ADC) values in elevated serum creatinine obstructive uropathy by using Diffusion-Weighted Magnetic Resonance Imaging (DW-MRI).Diffusion weighted echo-planar images (EPI) were obtained from 50 patients with hydronephrotic kidneys and 26 healthy volunteers. ADC measurements were obtained with renal b100, b600 and b1000 values.Mean renal ADC values in patients with hydronephrosis were 3.10±0.56x10-3, 2.45±0.55x10-3, 1.87±0.26x10-3mm2/sn for b100, b600 and b1000 values, respectively; whereas mean renal ADC values in healthy volunteers of control group were 3.55±0.29x10-3, 2.67±0.49x10-3, 2.09±0.19x10-3mm2/sn for b100, b600 and b1000 values, respectively.ADC measurements of renal parenchyma in hydronephrotic kidney were found to be significantly lower compared to normal kidneys. Diffusion weighted echo-planar imaging of kidneys provides valuable information about renal function.