Türkiye'de üretilen önemli serttaşların mineralojisi ve petrografisi
Minerology and petrography of important hard stones produced in Turkey
- Tez No: 243530
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEJAT KUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Serttaş, granit, andezit, bazalt, diyabaz, mineraloji, Hard rock, granite, andesite, basalt, diabase, mineralogy
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 358
Özet
Türkiye'de Üretilen Önemli Serttaşların Mineralojisi Ve Petrografisi adlı yüksek lisans tez konusu kapsamında 25 adet farklı serttaş örneği incelenmiş ve bilimsel olarak adlamaları yapılmıştır.Çalışmaya konu olan serttaş örnekleri, İzmir ve İstanbul' da düzenlenen uluslar arası mermer fuarlarına katılan firmaların sektöre tanıttıkları taşlardır. Örneklerin belirlenmesindeki kriterler, taşın halen işletiliyor ve satışının devam ediyor olmasıdır. Örnekler, imkanlar dahilinde ocaklardan bazen de taşı işleyen fabrika ve işletmelerden temin edilmiştir.Daha sonra, ince kesitler hazırlanmış ve analizler için taşlar öğütülerek uygun boyutlara getirilmiştir. Radyonüklit aktivite deneyleri yapılmış, bazı taşların deney sonuçları daha önceki çalışmalardan temin edilmiş ve bu sonuçlara tezde yer verilmiştir. Kimyasal analizler ve mineralojik incelemeler sonucunda taşların bilimsel adlamaları yapılmıştır. Mineralojik incelemelerle beraber taşların mineral bileşimleri ve yüzdeleri tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, ilgili diyagramlarda değerlendirilerek taşların bilimsel adları tanımlanmıştır.Ticari olarak satışa sunulan taşların adları ile bilimsel adları çoğunlukla uyumlu değildir. Sektörde granit olarak adlandırılan kayaçların, analizler sonucunda, granodiyorit, kuvars ? monzonit, kuvars ? siyenit hatta kuvars ? diyorit porfir vb. tanımlara dahil olduğu görülmüştür. Andezit ve bazaltların, genelde bilimsel adları ile uyumlu adlandırıldıkları ortaya çıkmıştır. Ticari olarak diyabaz adıyla satılan kayaçlarda bu çalışma sonucunda mikrogabro olarak tanımlanmışlardır.
Özet (Çeviri)
25 different hard rock samples have been examined and named scientifically within the master thesis subject named Mineralogy and Petrography of Important Hard Rocks Produced in Turkey.The hard rock samples in consideration are the rocks introduced to the sector by the companies that attended to the international marble fairs in Izmir and Istanbul. The criteria used in specifying the samples are: the rocks must be still processed and sold. When possible, the samples have been provided from quarries and sometimes from the firms and companies operating rock.Consequently, thin sections have been prepared and rocks have been grinded to the proper size. Radionuclide Activity experiments have been carried out, experimental results of some rocks have been obtained from previous examinations and these results have been included in the thesis. After chemical analysis and mineralogical examination, rocks have been renamed scientifically. Rocks? mineral compounds and percentages have been determined together with mineralogical examinations. Obtained results have been evaluated in related diagrams and scientific names for the rocks have been defined.The names of the rocks which have been commercially put forward to sales are mostly not matching with their scientific names. In sector, after the analysis, it has been observed that rocks named granite defined as granodiorite, quartz ? monzonite as quartz ? syenite even as quartz ? diorite porphyry etc. Andesite and basalts have come out to be matching with their scientific names generally. As a result of this examination, the rocks which are being sold commercially as diabase has been defined as microgabbro.